Han får unga att växa
Toni Carlsson fick Arbogas Agenda 21-pris för sitt engagemang för demokratin.
Han tycker att det är viktigt att både unga och gamla är med och påverkar utvecklingen.

Människor som engagerar sig är en enorm kraft i samhället, säger Toni Carlsson. Det gör att destruktiva krafter trängs tillbaka.
   Drivkraften i hans arbete är att alla människor är viktiga och att de ska känna delaktighet. Han tycker att studiecirkeln är en bra form, dit söker sig människor av fri vilja och av intresse. Och var och en bidrar på sitt sätt.
   En av vinterns kallaste dagar träffas vi i Medborgarhuset i Arboga. Där Konditori Palettens bakverk doftade en gång, har ABF numera sina lokaler. Det är också en av Toni Carlssons arbetsplatser. Han är verksamhetsansvarig för ungdomsfrågor vid ABF i KAK-området, Köping, Arboga och Kungsör.
   Hans jobb handlar ofta om att söka upp ungdomar som är föreningslösa, visa vägar och möjligheter så att de själva kan göra något aktivt. Han kan hjälpa musikgrupper att ordna replokaler eller tala om var det finns pengar att söka.

”Ungdomarna gjorde allt arbete”
– Det är viktigt att ta ungdomar på allvar. Inte klappa dem på huvudet eller komma med pekpinnar.
   Genom att finnas med som stöd, lyssna och hjälpa till med kontakter, har han sett många ungdomar växa och ta ansvar. Ungdomar som kan jobba nästan hur mycket som helst för en bra idé. Kaktusfestivalen är ett exempel på detta. Där arbetade ungdomarna för att festivalen skulle bli bra, utan något egenintresse.
   – Det började med att musikföreningarna i Kolsva, Arboga och Kungsör ordnade festivaler var och en för sig. Vi kom på att det skulle vara bra att samordna dem till en stor festival istället.
   Under ett år planerades och förbereddes festivalen som hölls i augusti 2003 på flygfältet i Arboga. Kaktusfestivalen blev en riktig succé med 2 000 deltagare och många band som spelade.
   – Det var helt fantastiskt. Jag fanns med som ett bollplank och hjälpte till med kontakter, men ungdomarna gjorde allt arbete.

Har drivit många projekt
Toni Carlsson har drivit många projekt genom åren. Ofta har det handlat om kultur i någon form oavsett om det har vänt sig till arbetslösa, äldre, ungdomar eller invandrare.
   När biografen i Arboga lades ner var han med och startade Arboga biografförening, som i dag har 370 medlemmar. 25 av dessa arbetar ideellt.
– Olika grupper jobbar med det de är intresserade av. En filmfestival för ungdomar är på gång. Daglediga ordnar bio på dagtid. Det har varit babybio för småbarnsföräldrar och syntolkade filmer för synskadade.

En stor uppmuntran
Under den närmaste tiden handlar det om Ung Kultur Möts, där alla konstformer och alla ungdomar får vara med. Toni Carlsson har också ett finger med i Musik Direkt, en tävling för unga musiker i länet. I mars är han med och startar ett teaterprojekt i Arboga och Köping, och kanske även i Kungsör.
   Annat på gång är studiecirklar för att förebygga brott. Och ett invandrarprojekt i Arboga och Köping.
   Engagemanget går inte att ta miste på när han berättar om alla aktiviteter. Han ser det som en stor uppmuntran att få Arbogas Agenda 21-pris för ett arbete som är så roligt.
   – När människor träffas fritt och frivilligt och engagerar sig i något, då händer det saker, säger Toni Carlsson med ett stort leende.

Text och foto: Marita Gustavsson

Agenda 21-priset
Syftet med Arboga kommuns Agenda 21-pris är att uppmuntra engagemang och initiativ som leder till en långsiktig hållbar utveckling för människa och miljö. Priset tillfaller årets bästa utvecklingsarbete inom miljö, folkhälsa eller demokrati och består av 10 000 kronor och ett diplom.
   Agenda 21-priset i Arboga år 2003 delades mellan två personer:
   Toni Carlsson, ABF, för hans insatser att ungdomar ska känna sig delaktiga i det demokratiska arbetet, bland annat vid anordnandet av Kaktusfestivalen.
   Börje Johansson, C&B El- och teleservice i Arboga, som med stort byggnadsvårdsintresse och hantverkskunnande, renoverat åhuset på kvarteret Sämskmakaren 1.