Slöseri med energi
Lågprisbutiker av typ Lidl tar stora resurser i anspråk och har därmed ett stort ”ekologiskt avtryck”. Det menar Per G Berg, forskare vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Vad gäller fysisk hållbarhet har lågpriskedjor kanske mest effekt genom att de tar sina varor långt ifrån och därmed ger upphov till långa transporter. Men de är inte heller kända för att ta hänsyn till social och ekologisk etik, säger Per G Berg.
   Lågpriskedjor har få eller inga ekologiskt framställda eller rättvisemärkta varor. Därmed stimulerar de jordbruk som använder bekämpningsmedel och konstgödsel – ytterligare något som ökar resursanvändningen och därmed de samhällsekonomiska kostnaderna.

Biltrafiken ökar
Lågprisbutiker brukar ligga i städernas utkanter dit det är svårt eller omöjligt att ta sig utan bil. Det betyder indirekt stora miljöeffekter genom ökad biltrafik.
Per G Berg tror också att man köper fler och större saker i lågprisbutiker.
– Man konsumerar mera, vilket ger upphov till mer spill. Det är inte utrett, men jag tycker det är befogat att ställa frågan om det inte också har negativa hälsoeffekter, säger han.

Påverkar bebyggelsen
Han menar dessutom att lågprisbutiker i externa köpcentra påverkar bebyggelsemönstret i städer i en allt mer energikrävande riktning, exempelvis genom ”villamattor” i städernas utkanter.

Text: Anders Jägeberg