En sparsam berlinska
i upplysta Västerås
Från en lägenhet på sjuttonde våningen mitt i Berlin flyttade Birgit Wittann till villaidyllen i Västerås. Det som skulle bli tre år i Sverige har snart blivit sju. Hon ser många fördelar med att bo här, särskilt när det gäller barnen. Men svenskarna slösar med el och vatten tycker hon.

Birgit Wittann har just varit ute och skottat snö när vi träffas. Hon trivs med snön och vintern och med att bo på Önsta Gryta i Västerås. Även om det är mycket som är annorlunda mot att bo i Berlin.
   – I Tyskland är det en större befolkning på en mindre yta. Det gör att det är stora problem med nedsmutsning. Vattnet, till exempel, renas och används fler gånger än här.
   Priserna på el och vatten är också mycket dyrare i Tyskland än i Sverige. Den första tiden i Sverige blev Birgit förvånad över svenskarnas slöseri med el och vatten. Till exempel adventsbelysning och utomhusbelysning som var tänd hela natten.
   – I Tyskland är det otänkbart att inte släcka efter sig när man lämnar ett rum, säger hon.
Det är hårdare kontroll på att medborgarna sorterar sina sopor rätt i Tyskland än vad det är i Sverige, berättar Birgit Wittann.
   – Man köper biljetter som fästs på sopsäcken. Om det inte är riktigt sorterat får säcken stå kvar. För den som inte sorterar sina sopor kan det bli väldigt dyrt.
   Närheten till naturen är en stor skillnad mellan Berlin och Västerås. Allemansrätten, som är unik för Sverige, gör det lättare att röra sig fritt i naturen. När däremot någon i Tyskland äger mark så betyder det ofta ett ganska starkt skydd mot främmande personers tillträde. Birgit tycker också om att det är enkelt att cykla i Sverige.
   – Jag uppskattar verkligen cykelvägarna här i Västerås. Tänk att kunna cykla ner till centrum utan att korsa några bilvägar. Det gör det lättare att använda bilen så lite som möjligt.

Birgit Wittann

Familj:
Maken Thomas och barnen Jenny, Jan och Jakob.

Bor:
I villa på Önsta Gryta i Västerås.

Läser just nu:
Kejsarbrevet av Olov Svedelid.

Äter helst:
Vi har tyska matvanor med lagad mat mitt på dagen och smörgås på kvällen.

Drivkraft:
Jag är nyfiken på människan bakom fasaden.

 

Intresserad av miljöpolitiken
Vi sitter i köket i familjens hus och pratar. I fönstret frodas krukväxterna. Att det bor någon här med gröna fingrar går inte att ta miste på.
   Efter sex år i Sverige pratar Birgit Wittann svenska obehindrat. Hon tycker att hon har lärt sig mycket om både språket och samhället genom att läsa skönlitteratur, kriminalromaner och historiska berättelser.
   – Jag tycker att det är roligt med språk, och när jag är här vill jag lära mig så mycket som möjligt. Stadsbiblioteket i Västerås är fantastiskt bra, där lånar jag ofta böcker.
   Birgit och hennes man ville gärna prova att bo utomlands några år. När Thomas Wittann, som är civilingenjör, fick möjlighet att arbeta vid Adtranz i Västerås, tyckte de att det lät spännande.
   De var nyfikna på Sverige och hade hört att det var ett bra land för barnfamiljer. Och så var Birgit intresserad av svensk miljöpolitik.
   Kontraktet gällde för tre år, nu är de inne på sitt sjunde år i Sverige. Barnen Jenny och Jan var nio och sex år när de slog sig ner i Västerås. Efter tre månader i Sverige föddes sonen Jakob.
   – Barnen har gått i Piltorpsskolan, som fungerar väldigt bra. Där får barnen lära sig i sin egen takt, undersöka och göra egna erfarenheter. Jag tycker om att man uppmuntrar och framhäver det positiva som barnen gör, istället för att kritisera dem.

Forskare inom vattenekologi
Den första tiden i Sverige var Birgit hemma med barnen på heltid. I Tyskland lämnade hon ett arbete som ekolog vid tyska Miljöverket.
   Hon har också arbetat vid miljöskyddsmyndigheten i Berlin. Bakom sig har hon en lång och gedigen utbildning till biolog och forskare inom vattenekologi.
– När Jakob var ett år tyckte jag att det var dags att börja jobba. Jag ville lära mig mer om synen på miljö här i Sverige, så jag började läsa vid Mälardalens högskola.
   Nu har hon läst miljöledning och miljörevision, samhällsutveckling och miljöpolitik, miljörätt samt några andra kurser inom ekologiska ekonomiprogrammet. Men att hitta ett arbete har varit svårare än hon räknat med.
   – Det finns så mycket att göra inom miljöområdet, och jag vill gärna bidra med mina kunskaper. Jag tycker det är viktigt att arbeta med frågor som hur vi ska leva för att det ska bli en bra framtid för våra barn och barnbarn.
Birgit har tidigare arbetat med att ta fram kriterier för miljömärkning av tvätt- och rengöringsmedel.
   I Tyskland finns miljömärkning på många varugrupper i affärerna. Där är det ingen större skillnad mellan länderna.
   – Jag tror att intresset för att handla miljömärkta varor är ungefär lika stort i Sverige och Tyskland. Men många har det tufft med att få sin ekonomi att gå ihop, då blir det lätt så att man köper det billigaste alternativet, säger Birgit Wittann.

Vill gärna stanna
Just nu är det osäkert om familjen Wittann stannar i Sverige eller flyttar tillbaka till Tyskland.
   – Vi har inte bestämt oss än. Delvis beror det på hur det blir med jobb för mig. Men för barnens skull vill vi gärna stanna.
   Här lever familjen ett liv med godbitar från de båda kulturerna.
   – Vi är aktiva på fritiden som många svenskar, läser, cyklar, går på Friskis & Svettis eller simmar. Vi har också en tysk dagstidning och ser på tysk tv. Barnen firar både Lucia och Nikolaus, säger Birgit Wittann.

Text: Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill