En
god kvalitet kostar
Storskalighet och sparsamhet, färre varor, tråkigare
lokaler och sämre service. Det är några förklaringar
till att lågprisbutikerna kan hålla sina låga
priser, enligt Carina Holmberg, forskare och lärare i företagsekonomi
vid Stockholms universitet.
Svenska
matpriser ligger oacceptabelt högre än i övriga
Europa det brukar bland annat konsumentminister Ann-Christin
Nyqvist hävda. Men Carina Holmberg är inte säker
på att det stämmer.
Det finns studier som pekar i olika riktningar. Men det
är jättesvårt att hitta jämförbara matkorgar,
säger hon.
De ekonomiska resultaten för jättarna
Coop, ICA och Axfood tyder inte på att de skulle ha kapat
åt sig orimligt stora vinster genom överpriser. Det
kan i och för sig bero på att de inte vässat
sina verksamheter så bra, menar Carina Holmberg.
Men vi i sverige har också vant oss vid en ganska god
kvalitet, god säkerhet och tillgång till ekologiska
varor. Sådant kostar naturligtvis. Man får inte glömma
bort det, säger hon.
Text:
Anders Jägeberg
|