”En god kvalitet kostar”
Storskalighet och sparsamhet, färre varor, tråkigare lokaler och sämre service. Det är några förklaringar till att lågprisbutikerna kan hålla sina låga priser, enligt Carina Holmberg, forskare och lärare i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

Svenska matpriser ligger oacceptabelt högre än i övriga Europa – det brukar bland annat konsumentminister Ann-Christin Nyqvist hävda. Men Carina Holmberg är inte säker på att det stämmer.
– Det finns studier som pekar i olika riktningar. Men det är jättesvårt att hitta jämförbara matkorgar, säger hon.
   De ekonomiska resultaten för jättarna Coop, ICA och Axfood tyder inte på att de skulle ha kapat åt sig orimligt stora vinster genom överpriser. Det kan i och för sig bero på att de inte ”vässat” sina verksamheter så bra, menar Carina Holmberg.

 – Men vi i sverige har också vant oss vid en ganska god kvalitet, god säkerhet och tillgång till ekologiska varor. Sådant kostar naturligtvis. Man får inte glömma bort det, säger hon.

Text: Anders Jägeberg