”En av vår tids
största folkhälsorisker”
Susanna Skogsberg, förbundsjurist vid Hyresgästföreningen och tidigare regeringens radonutredare, säger att Mimers radonmätning är unik.
   – Så vitt jag känner till är Mimer det första allmännyttiga bostadsbolaget i landet som vid ett och samma tillfälle har mätt hela sitt lägenhetsbestånd.
Det vore alldeles utmärkt om andra bostadsföretag följde i deras fotspår,
säger Susanna Skogsberg.
   Det finns tillräckligt med radongas i jordluften i nästan hela landet för att det ska ge upphov till förhöjda radonvärden.
   Höga halter av radon ökar risken att drabbas av lungcancer. För den som röker eller utsätts för passiv rökning är risken särskilt stor. Statens strålskyddsinstitut, SSI, beräknar att 500 personer årligen dör av lungcancer orsakad av radon.
   – Folkhälsoinstitutet brukar säga att radonet är en av vår tids största folkhälsorisker, säger Susanna Skogsberg.
   Susanna skogsberg tycker att det är bra att regeringen har föreslagit ett delmål om radon till miljökvalitetsmålet ”God bebyggd miljö”. Enligt detta delmål ska radonhalten vara lägre än 200 becquerel i alla förskolor och skolor senast år 2010 och i alla bostäder senast år 2020.
   – Det visar att regeringen har tagit problematiken på allvar, men jag tycker också att det skulle ha getts verktyg för att man ska kunna nå målet, säger Susanna Skogsberg.
   Ett sådant verktyg, som också radonutredningen föreslog, är att införa obligatoriska radonmätningar för alla fastighetsägare.

Text: Anna Björkman Randberg