Svårt sälja ekokött till butiker
Lantbrukaren Ulf Andersson trodde att det skulle vara enkelt att få sitt ekologiska, lokalproducerade nötkött sålt till butiker i Västerås. Men det visade sig vara svårare än han hade tänkt sig. Av de fyra butiker som ville köpa köttet backade två ur därför att de tyckte att det var för fett.

Ulf Andersson, bonde i Kärrbo utanför Västerås, tyckte det kändes otillfredsställande att skicka sina djur till slakt utan att veta var köttet skulle hamna. När han skulle slakta i höstas ringde han därför runt till 26 butiker i Västerås och erbjöd dem ekologiskt, lokalproducerat nötkött.
   Bara fyra butiker nappade. Men två av dem backade ur därför att de tyckte köttet var för fett. Och ytterligare en ville lämna tillbaka köttet. Det gick därför istället till en restaurang.
   – Där var de så nöjda, säger Ulf Andersson.
hans 25 kossor med kalvar betar gräs och klöver i hagarna i Kärrbo. De bidrar på så sätt till det öppna mälarlandskapet.
   De får varken kraftfoder eller kosttillskott. Men deras kött får en fetthalt som är högre än hos vanligt, storskaligt producerat nötkött. Därför backade butikerna. Trots att köttet egentligen var av en kvalitet som restauranger brukar fråga efter.
   Ulf andersson blev lite förvånad över resultatet. För honom handlar det inte om pengar: han skulle fått lika mycket betalt om han sänt köttet till Swedish Meats. Men han ville upprätta kontakt mellan sig själv, bonden, och konsumenten.
   – Mat är ju en stor del av vårt liv. Att veta varifrån köttet som man köper kommer är ett mervärde. Nu går jag som bonde miste om uppskattning och konsumenterna går miste om en bra matupplevelse. Vi missar något roligt och värdefullt, säger han.

Konsumenterna frågar
efter magert kött

Den enda butik som till slut köpte Ulf Anderssons kött var ICA Hökåsen.
– Jodå, vi sålde köttet. Fast vi sålde det till samma pris som annat kött. Vi har sålt ekologiskt kött lite dyrare förut, och då märks ett motstånd hos konsumenterna, säger Rolf Pennerud, köttansvarig på ICA Hökåsen.
Köttet från kärrbo skyltades som närproducerat ekologiskt kött, och Rolf Pennerud har intrycket att det var betydelsefullt för konsumenterna. Intresset för köttet var stort. En del kom långt ifrån för att köpa det.
Trots att det var lite fetare.
   – Ekologiskt kött har en viss förmåga att bli fetare, men köttet är ju bra. Konsumenterna har fått lära sig att det ska vara så magert som möjligt. Men fett måste finnas för att köttet ska gå bra att tillaga. Sedan får man skära bort fettet efteråt, säger han.
   Kött av restaurangkvalitet är tydligen inget för köket därhemma. En ICA-butik på Bäckby beställde först kött men sände det direkt vidare till en restaurang.
   – Det var lite för fint kött för oss. Vi hade kanske kunnat sälja det, men det var fetare än vi väntat oss, säger köttmästare Martin Brandeborn.
    – Visst är det mycket bättre med lite fett. Men numera frågar alla efter så magert kött som möjligt, säger han.

Text: Anders Jägeberg
Illustration: Marie Tallberg