Svårt
sälja ekokött till butiker
Lantbrukaren
Ulf Andersson trodde att det skulle vara enkelt att få sitt
ekologiska, lokalproducerade nötkött sålt till
butiker i Västerås. Men det visade sig vara svårare
än han hade tänkt sig. Av de fyra butiker som ville
köpa köttet backade två ur därför att
de tyckte att det var för fett.
Ulf Andersson,
bonde i Kärrbo utanför Västerås, tyckte det
kändes otillfredsställande att skicka sina djur till
slakt utan att veta var köttet skulle hamna. När han
skulle slakta i höstas ringde han därför runt till
26 butiker i Västerås och erbjöd dem ekologiskt,
lokalproducerat nötkött.
Bara fyra butiker nappade. Men två av
dem backade ur därför att de tyckte köttet var
för fett. Och ytterligare en ville lämna tillbaka köttet.
Det gick därför istället till en restaurang.
Där var de så nöjda,
säger Ulf Andersson.
hans 25 kossor med kalvar betar gräs och klöver i hagarna
i Kärrbo. De bidrar på så sätt till det
öppna mälarlandskapet.
De får varken kraftfoder eller kosttillskott.
Men deras kött får en fetthalt som är högre
än hos vanligt, storskaligt producerat nötkött.
Därför backade butikerna. Trots att köttet egentligen
var av en kvalitet som restauranger brukar fråga efter.
Ulf andersson blev lite förvånad
över resultatet. För honom handlar det inte om pengar:
han skulle fått lika mycket betalt om han sänt köttet
till Swedish Meats. Men han ville upprätta kontakt mellan
sig själv, bonden, och konsumenten.
Mat är ju en stor del av vårt
liv. Att veta varifrån köttet som man köper kommer
är ett mervärde. Nu går jag som bonde miste om
uppskattning och konsumenterna går miste om en bra matupplevelse.
Vi missar något roligt och värdefullt, säger han.
Konsumenterna
frågar
efter magert kött
Den
enda butik som till slut köpte Ulf Anderssons kött var
ICA Hökåsen.
Jodå, vi sålde köttet. Fast vi sålde
det till samma pris som annat kött. Vi har sålt ekologiskt
kött lite dyrare förut, och då märks ett
motstånd hos konsumenterna, säger Rolf Pennerud, köttansvarig
på ICA Hökåsen.
Köttet från kärrbo skyltades som närproducerat
ekologiskt kött, och Rolf Pennerud har intrycket att det
var betydelsefullt för konsumenterna. Intresset för
köttet var stort. En del kom långt ifrån för
att köpa det.
Trots att det var lite fetare.
Ekologiskt kött har en viss förmåga
att bli fetare, men köttet är ju bra. Konsumenterna
har fått lära sig att det ska vara så magert
som möjligt. Men fett måste finnas för att köttet
ska gå bra att tillaga. Sedan får man skära bort
fettet efteråt, säger han.
Kött av restaurangkvalitet är tydligen
inget för köket därhemma. En ICA-butik på
Bäckby beställde först kött men sände
det direkt vidare till en restaurang.
Det var lite för fint kött
för oss. Vi hade kanske kunnat sälja det, men det var
fetare än vi väntat oss, säger köttmästare
Martin Brandeborn.
Visst är det mycket bättre
med lite fett. Men numera frågar alla efter så magert
kött som möjligt, säger han.
Text:
Anders Jägeberg
Illustration: Marie Tallberg
|