En guide till bättre hälsa
Vad du äter, hur du rör dig, goda och nära
relationer till andra och hur du hanterar stress. Kort sagt din livsstil. Det är alla viktiga bitar som kan bidra till en bättre hälsa för den enskilde, men också innebära stora besparingar för sjukvården, företagen och samhället.

Aldrig har så många haft så stora möjligheter att må bra som i vår tid. Kunskapen är större än någonsin om hur vi bör leva för att leva ett gott liv – och för att leva länge. Ändå är ohälsan ett av vår tids största problem. Allt fler blir sjuka och kostnaderna för läkemedel ökar dramatiskt för varje år.
Sjukdomarna beror ofta på att vi äter för mycket och rör oss för lite. På rökning och alkohol. Och på att vi stressar och inte ger oss tid till återhämtning.
   Vårt sätt att leva har inte bara betydelse för vår egen hälsa och vårt välbefinnande. Det påverkar också jordens möjlighet att överleva. Genom att åka tåg, cykla eller gå istället för att ta bilen. Eller genom att välja mat som är KRAV-märkt och närproducerad kan var och en med små insatser bidra till en hållbar utveckling.
   Gröna draken har samlat tips som kan bidra till en bättre hälsa.

Stressa mindre!
Stress och irritation hänger ofta ihop. Och irritationen smittar av sig på andra. Mindre stress gör att du blir gladare och mår bättre. För mycket och för långvarig stress kan leda till huvudvärk, magont, värk i nacke, leder, rygg och skuldror. Mycket eller långvarig stress ökar risken för bland annat depression, hjärtinfarkt, hjärnblödning och diabetes.
Mindre stress gör livet lugnare och roligare. Du får ett rikare och längre liv. Vill du så kan du ändra ditt beteende.
Obs! Ta en sak i taget, försök inte ändra på allt från en dag till en annan. Det kan ha motsatt effekt och öka din stress.
Gör dig av med tokstressen. En stor del av all stress är tokstress, säger stressutbildaren Tomas Danielsson. Han syftar på den onödiga stressen över småsaker. Den som gör att vi knackar i bordet medan datorn tänker eller får hjärtklappning när pensionären framför oss i kön bläddrar bland sina rabattkuponger.
Hitta balans. Försök hitta en balans mellan familj, arbete och fritid som passar just dig. Sätt rimliga mål för familj, arbete och fritid.
Skriv listor, prioritera och delegera. Vad är det som ska göras? Vad är viktigt, mindre viktigt? Vad kan du överlåta till andra? Till vem?
Sänk kraven. Erkänn dina begränsningar och sänk ribban ett par steg. Du duger. Du behöver inte vara duktig på allt. Och du behöver inte jämföra dig med andra.
Säg nej. Säg ifrån när kraven blir för höga. Våga välja bort. Om du har svårt att säga nej, kan du säga ”jag vet inte” och be om betänketid.

Mer vardagsmotion
från och med nu!
Tre av fyra vuxna svenskar är inte tillräckligt fysiskt aktiva ur hälsoperspektiv. Men det finns mycket du kan göra själv för att påverka din hälsa.
   Vardagsmotion är något som du kanske inte tänker på som träning. Till exempel att gå upp för trapporna, snickra eller måla om, tvätta bilen för hand, gå till affären, hugga ved, dammsuga, skotta snö, leka med barnen eller jobba i trädgården. Du får motion utan att det tar extra tid och kostar pengar. Och det ger vardagen en ny rörlig dimension.
Låtsas att hissen och rulltrappan inte finns! Gå istället.
Låt bli att åka buss eller bil i onödan. Gå eller cykla istället. Ett alternativ är också att kliva av bussen eller tunnelbanan några hållplatser tidigare och ta en promenad.
Ta ut svängarna och rör på dig lite extra när du jobbar i trädgården, snickrar, målar, putsar fönster, dammsuger, leker eller brottas med barnen.

Ta en kort paus och rör på dig!
• Ta en fem minuters paus och rör på dig framför skrivbordet eller passa på att göra några rörelser när du tittar på tv, står framför diskbänken eller spisen. Det sätter fart på tankarna och blodomloppet och motverkar spänningsvärk.
• Gör sit-ups och armhävningar medan du tittar på ditt favoritprogram.
• Sätt dig på en stol och lyft benen... sträck ut armarna... Eller mjuka bara upp axlarna.

 

Textkällor: www.apoteket.se, www.mabra.com, www.halsolinjen.nu