Hallå...
Per Nilsson, vd för Vafab
Ska vi sluta sopsortera?

Bakgrund: Valfrid Paulsson, tidigare generaldirektör för Naturvårdsverket, skrev tillsammans med ett antal meddebattörer ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida den 10 februari i år. De ansåg att det bästa för miljön vore att sluta sortera sopor och istället skicka dem till tippen för förbränning.

Gröna Draken ringde upp Per Nilsson, vd för Vafab, för att höra vad som egentligen är bäst för miljön: sopsortering eller förbränning? För honom är svaret självklart.

Är det dags att sluta sopsortera?
– Svaret är enkelt: Nej! Vi tror på sopsortering. Materialåtervinning – tidningar blir tidningar, metall blir metall, glas blir glas etcetera – är i de allra flesta fall bättre för miljön än förbränning.
   Matavfall bör inte heller brännas. I Västerås planerar vi för Växtkraftprojektet, som går ut på att vi framställer biogas ur matavfall och vallgrödor. Biogasen ska sedan användas för att driva bussar i innerstaden. Det allra viktigaste är naturligtvis att se till att sopor inte uppkommer och där behövs det politiska styrmedel.

Jobbar Vafab aktivt för att få producenterna att minska på antalet förpackningar?
– Vi är en liten organisation både nationellt och internationellt sett, och eftersom producenterna finns över hela världen har vi svårt att påverka dem.
   Men när det gäller återvinning kan vi lokalt påverka företag och privatpersoner genom våra soptaxor. Ett sätt att styra mot ökad återvinning är till exempel att det kostar mer att inte alls sortera sitt avfall än att göra det.

Vad kan man göra åt problemet med att det ofta är skräpigt vid återvinningsstationerna?
– En orsak kan vara bristande information, folk vet kanske inte vilket material de kan lämna vid återvinningsstationerna eller hur de ska lämna det. För lite resurser att tömma behållarna kan vara en annan orsak.
   Idag är många aktörer inblandade i insamlingssystemet. Ett sätt att komma tillrätta med problemen skulle kunna vara att ansvaret för insamlingen av förpackningar helt läggs ut på kommunerna.

Hur viktigt är det att man sköljer ur de förpackningar som lämnas till återvinning?
– Av hygieniska skäl, för sin egen skull, rekommenderar vi att man sköljer ur förpackningen med kallt vatten. Men för återvinningen spelar det ingen större roll.

Vad tänkte du när du läste debattinlägget från Valfrid Paulsson med flera om att vi borde sluta sortera våra sopor?
– Inte nu igen! Med ett eller två års mellanrum brukar det dyka upp liknande inlägg, som ger stora rubriker. Det kan kännas frustrerande att den typen av artiklar får så stort utrymme i media. Medan till exempel motartikeln (se fotnoten nedan, reds anm) varken fick någon framskjuten placering eller togs upp i andra medier.

Fotnot: Som ett svar på Valfrid Paulssons med fleras inlägg skrev flera miljöforskare på Dagens Nyheters debattsida den 18 februari i år, bland annat: ”Forskningen visar istället entydigt att sopsortering är bra både för miljön och för resurshushållningen.”

Text: Anna Björkman Randberg

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland