Ekonomen
som tänker grönt
Om
Anna Lindén får bestämma ska inga djur ätas
upp av oss människor. Ekologiska varor ska kosta mindre än
besprutade. Städerna ska vara bilfria och det ska vara lätt
och billigt att åka tåg.
Hon är övertygad om att alla kan göra något
för att jorden ska bli en bra plats att leva på.
Om människor
fick besöka slakterier skulle de reagera och många
sluta äta kött.
Det tror Anna Lindén. Hon är 23
år och studerar ekologisk ekonomi vid Mälardalens högskola.
Fast just nu läser hon en kompletteringskurs i sociologi
vid Södertörns högskola. När den är färdig
i maj fortsätter hon studierna i Västerås.
Intresset för miljön och hur saker
och ting hänger ihop väcktes tidigt hos Anna Lindén.
Hon reagerade över att djur som föds upp för slakt
blir illa behandlade. Efter att ha tagit reda på mer bestämde
hon sig för att sluta äta kött och senare blev
hon vegan.
Det kändes som om djuren skrek när
jag satte tänderna i köttet. Men det är absolut
ingen uppoffring att vara vegan. Det är faktiskt bara kul,
det finns mycket att upptäcka och man kan experimentera så
mycket när man lagar mat.
Anna
Lindén
Studerar
vid:
Mälardalens högskola
i Västerås, Programmet Ekologisk ekonomi.
Läser
just nu:
Kursböcker i sociologi.
Äter
helst:
Klyftpotatis.
Senast
sedda film:
En kortfilm, Malcolm.
Bor:
För tillfället i Järna. Annars i studentrum
i Västerås.
Plats
där jag helst vill vara:
På snowboard i skidbacken.
Drivkraft:
Alla kan bidra med något. Vad man än gör
kan det
göra skillnad.
Aktivitet:
Snowboard. Man är liksom kung
Jag gillar
att åka långfärdsskridskor också.
På sommaren älskar jag att vara i vatten,
att bada och paddla kanot. Och så har jag just
börjat med kickboxning.
|
|
Kände
sig kontroversiell
Anna Lindén är uppvuxen i Täby utanför Stockholm,
där hon läste naturprogrammet på gymnasiet.
Jag började undra vad det beror
på att farliga varor är billigare än de som är
bra. Varför priset på grejor man köper inte alls
visar vilken miljöpåverkan de har. När jag började
läsa ekologisk ekonomi kunde jag se samband.
Anna Lindén började läsa vid lantbruksuniversitetet
i Ultuna eftersom hon trodde att utbildningen till agronom skulle
ha en stark miljöprofil.
Det är verkligen en jättefin
miljö där, men jag kände snart att det var för
trångsynt. Jag ifrågasatte synen på djur som
handelsvaror och kände mig kontroversiell på skolan.
Hela sommaren funderade jag på om jag skulle göra något
annat.
Många
infallsvinklar
Hon kände till Peter Söderbaum (se fotnot, längst
ned) och visste att det hade startats något nytt vid Mälardalens
högskola. Och när Anna Lindén kom in på
programmet ekologisk ekonomi hösten 2002 flyttade hon till
ett studentrum i gamla Park hotell i Västerås.
Stan är kanske inte supercharmig
som Uppsala. Men jag trivs mycket bättre här med skolan
och hela miljön. Det är verkligen kul att se saker och
ting ur många olika infallsvinklar. Här är det
ett tvärvetenskapligt synsätt som gäller och vi
ifrågasätter saker som kan verka självklara.
Höj
flygskatten!
I studierna diskuteras hela världsbilden från olika
infallsvinklar. Frågorna kan handla om; Är det alltid
bra med tillväxt? Hur ska biståndet se ut? Är
det pengar som är viktigast eller är det att dra igång
processer?
Studierna är väldigt intressanta
och bekräftar mina egna tankar. Som att det är viktigt
med försiktighetsprincipen och att vi har en ödmjuk
inställning till att resurserna på jorden är begränsade.
Anna Lindén vill påverka samhället
i mer hållbar riktning. Hon anser att det inte finns något
utrymme för slit och släng. Sopor borde inte finnas,
allt ska gå att återvinna.
Innan vi kastar en grej borde vi tänka
på vad den är gjord av och vad som händer om jag
slänger den.
I hennes idealsamhälle är ekologisk
odling normen. Där finns inga djurfabriker, försvaret
och fisket är avvecklat. Innerstäderna är bilfria
och rälsburen kollektivtrafik gratis.
Höj flygskatten upp till skyarna.
Miljöskatterna ska vara öronmärkta och bort med
momsen på ekologiska varor.
För egen del handlar hon ekologiskt och
svenskt, även om det kostar mer.
Det känns äckligt att äta
besprutad mat. Vi måste se samband mellan vårt eget
beteende och miljöförstöring. Då kanske vi
begränsar oss och inte köper papaya och äpplen
som transporterats hit från Argentina.
Miljöarbete
en möjlighet
Näringslivet har en stor roll i förändringen mot
ett mer hållbart samhälle, anser Anna Lindén.
Hon ser fram emot att så småningom arbeta som ekologisk
ekonom inom ett företag.
Jag tror att allt fler företag och
arbetsplatser kommer att se miljöarbete som en möjlighet,
något positivt som man har nytta av.
Fotnot:
Peter Söderbaum är professor i ekologisk ekonomi vid
Mälardalens högskola.
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill
|