Förbundet Agenda 21 nysatsar
Idébank med 100 aktiviteter

Nu tar Förbundet Agenda 21 i Västmanland ny sats. Förbundet ska utvecklas och bli en motor i arbetet med hållbar utveckling i länet. Gröna Draken ska ges ut som tidigare, men det blir många fler utåtriktade aktiviteter och förbundet ska bli mer synligt för både medlemmarna och allmänheten.
En ny vision, ett konkret handlingsprogram och åtgärder för att skaffa nödvändiga ekonomiska resurser. Det är de inledande uppgifterna för den förbundssekreterare som utsetts av förbundets styrelse.
   – Vi siktar framåt och vill åstadkomma något av en nystart, säger Andreas Porswald, ordförande i Förbundet Agenda 21. Förbundet är unikt med en bredd av stora och små företag, kommuner, myndigheter och ideella organisationer. Vi behövs som en katalysator och pådrivare i mer hållbar riktning.
   Förbundet Agenda 21 har idag cirka 75 medlemsorganisationer, men Andreas Porswald ser gärna att det blir ännu fler.
   – Alla som delar förbundets syn och visioner när det gäller hållbar utveckling är välkomna att bli medlemmar. Det betyder mycket att vi är många här i länet som hjälps åt med de här viktiga frågorna.

Seminarier, tävlingar och utmaningar
Det var vid höststämman i fjol som beslut togs om nya viktiga steg i Förbundet Agenda 21:s utveckling.
   Den nye förbundssekreteraren Kjell Gustavsson har arbetat med förbundet och tidningen Gröna Draken sedan starten 1994. Han kommer nu att i nära samarbete med styrelsens arbetsutskott leda arbetet med att förverkliga de planer som beslutades vid förbundets höststämma.
   I korthet går arbetet ut på att, vid sidan av tidningsutgivningen, utveckla andra verksamheter till stöd för hållbar utveckling i Västmanland. Mycket handlar om att utnyttja det unika nätverk som Förbundet Agenda 21 utgör, för att få ut mer verksamhet än vad var och en kan åstadkomma på egen hand.    Styrelsen arbetar nu med en idébank som redan innehåller förslag om ett hundratal aktiviteter. Direkt efter vårstämman den 23 april kommer idéerna att börja omsättas i praktisk handling. Idéerna handlar om allt från seminarier, studiecirklar och utflykter till tävlingar och utmaningar.

Avveckla eller utveckla?
– Under alla år har förbundet fokuserat på att ge ut Gröna Draken, säger Kenneth Mårtensson, vice ordförande i Förbundet Agenda 21 och vd i SalaHeby Energi.
   – Vi kom till ett vägskäl, där vi fick lov att bestämma oss för att avveckla eller utveckla förbundet. Efter mycket diskussioner bestämde vi oss för att satsa på en utveckling och nu är vi verkligen på väg upp. Det händer en massa konkreta saker och det finns skäl för nya företag och organisationer att komma med som medlemmar.

Besöka medlemmarna
Under tiden fram till årsstämman i april kommer förbundssekreteraren och styrelsemedlemmar att besöka ett stort antal medlemsorganisationer.
   – Vi ska lyssna på medlemmarna och berätta om de visioner vi arbetar med, säger Kenneth Mårtensson. Förbundet har mycket att bidra med för att utveckla Västmanland till den bästa regionen i Sverige när det gäller livskvalitet och hållbar utveckling. Vi kan bli den motor som behövs när många samverkar i det här långsiktiga arbetet.

Text: Marita Gustavsson

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland