Förskolan som väljer ekomat

Barnen på förskolan Ekot i Västerås äter i stort sett bara ekologiskt producerad mat. Lunchen lagas alltid av råvaror, inga halvfabrikat eller pulver används.
Våra barn är väldigt matglada. De äter både gedigen husmanskost och nya rätter, säger förskolans chef Ki Andersson.
   En av favoriträtterna är leverbiff med ris i.
   – Föräldrarna säger: ”Nämen, hur kan de äta det?” Men det är faktiskt en av de rätter som barnen önskar själva, säger Britt-Marie Nieminen, som är förskolans kokerska.
   Ofta har hon sällskap vid matlagningen av något barn som står på kökspallen.
   – Vissa barn är jätteduktiga och talar om hur jag ska göra, säger Britt-Marie Nieminen.
   Hon håller på att knåda degen till brödet som ska serveras till dagens lunch: potatissoppa med rå purjolök. På arbetsbänken bredvid Britt-Marie står en påse KRAV-märkt vetemjöl. KRAV-märkningen är en garanti för att mjölet är framställt på ett ekologiskt sätt (se mer i faktaruta här intill).
   – Vi använder oss av så mycket KRAV-märkt mat som bara finns på marknaden, men ibland kan vissa livsmedel vara slut, säger Ki Andersson.

En dietist kollar matsedeln
Sedan 1997 är förskolan Ekot, som ligger på Malmaberg i Västerås, KRAV-auktoriserad. Minimikravet är att barnen minst en dag i veckan ska serveras en KRAV-godkänd lunch (se mer i faktaruta här intill), men det blir nästan varje dag.
   En dietist på Centrallasarettet kollar att veckomatsedeln är näringsriktigt sammansatt.

Dyrare köpa KRAV-märkt
På den inhägnade gården utanför förskolan ligger tre snötäckta traktordäck, som det i fjol odlades potatis i. Utefter staketet växer det tomatplantor när det är säsong. Rabarber, kryddor och paprika är andra exempel på vad personalen och barnen odlar tillsammans.
   Att odla, inte använda engångsartiklar – utan till exempel tygblöjor – och att källsortera ingår i förskolans helhetstänkande. Barnen lägger matresterna i någon av de tre komposterna vid gårdsförrådet.
   På förskolan går 38 barn, mellan ett och sex år. Med de äldre barnen, från fem år, pratar de vuxna mer ingående om varför man ska källsortera, hur kretsloppet fungerar och vad KRAV-märkning är.
   – Mat och miljö hör ihop. Vi har både etiska och moraliska skäl till vårt arbetssätt. Det känns mycket bättre att kunna säga till ett barn att nu äter du en glad gris och inte en som varit sjuk, säger Ki Andersson.
   Lotta Carlsson är barnskötare och har arbetat på förskolan Ekot i drygt fyra år.
   – Jag tycker att det är bra att kunna påverka barnen, att lägga grunden så att de vet vad som är bra mat, säger hon.
   Det är ungefär 35–40 procent dyrare att köpa KRAV-märkta varor.
   – Men jag tycker inte att vi behöver avstå något annat, säger Ki Andersson.
   De första åren fick hon ofta höra från föräldrar att det är så dyrt med KRAV-mat, men nu är det många som ställer sina barn i kö till förskolan för inriktningens skull. I början var det också svårare att hitta KRAV-märkta livsmedel – nu beställer hon direkt av en grossist som levererar varorna. Men fortfarande kan det vara knepigt att hitta ekologiska alternativ av vissa matvaror, som bröd, fisk och matfett.

Viktigt skapa lugn och ro
Dagens matvärd Jennifer Malmström talar om för sina kamrater vad hon och barnskötaren Karin Perman dukat fram på borden: potatissoppa, bröd, smör, ost, vatten, mjölk och purjolök. ”Varsågoda!” säger hon sedan.
   – Vad duktig du är Jennifer! säger en av pojkarna.
   Ki Andersson säger att situationen kring maten värderas högt:
   – Det är viktigt att skapa lugn och ro. Ibland tänder vi ljus på borden och barnen får lyssna på klassisk musik.

Ekologisk köttfärsgratäng

Förskolan ekots recept på köttfärsgratäng
(samtliga råvaror finns KRAV-märkta)

Räcker till 6 barn och 2 vuxna
3 hg köttfärs
1/2 lök
6–8 potatisar

Ostsås: Gör en redning av 4 msk vetemjöl och 1,5 dl vatten. Tillsätt 2 msk margarin och låt koka upp under omrörning. Tillsätt sedan 4 dl mjölk och krydda med salt, någon örtkrydda och eventuellt peppar. Avsluta med att slå i 1,5 dl riven ost av en mild sort.

Bryn köttfärsen och varva den med hackad lök och skivad potatis i en ugnsform. Slå över ostsåsen. Gratinera i varmluftsugn 20–30 minuter, i vanlig ugn på 200 grader cirka 40 minuter.

Två förskolor i länet
Västmanland finns sju KRAV-auktoriserade restauranger och storhushåll, av dem är två förskolor: Förskolan Ekot Västerås och Förskolan Linden i Fagersta.

Årlig kontroll
En KRAV-auktoriserad förskola ska minst en dag i veckan erbjuda en KRAV-godkänd huvudrätt. Rätten ska helst bestå av 100 viktprocent KRAV-godkända råvaror.
   När det inte går att få tag i sådana i tillräcklig mängd är 70 viktprocent en nedre gräns.

En kontrollant från KRAV besöker förskolan en gång om året, för att kolla att kraven uppfylls.
   På förskolan Ekot är det fakturor, där det tydligt framgår vilka varor som är ekologiska, som ligger till grund för kontrollen.

Utan konstgödsel
KRAV är en kontrollförening för ekologisk produktion. Föreningen bildades 1985 för att skapa en trovärdig märkning av ekologiska livsmedel och förenkla för konsumenter att göra en miljöinsats genom sina dagliga inköp.

KRAV-märket visar bland annat att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel, att husdjur behandlas väl och får vistas ute i det fria och att inga genmodifierade organismer får förekomma i produktionen.

Läs mer på föreningen KRAVs hemsida: www.krav.se

Text: Anna Björkman Randberg
Foto: Lasse Fredriksson

 


Ansvarig utgivare: Agenda 21 förbundet Västmanland