Förskolan
som väljer ekomat
Barnen
på förskolan Ekot i Västerås äter i
stort sett bara ekologiskt producerad mat. Lunchen lagas alltid
av råvaror, inga halvfabrikat eller pulver används.
Våra
barn är väldigt matglada. De äter både gedigen
husmanskost och nya rätter, säger förskolans chef
Ki Andersson.
En av favoriträtterna är leverbiff
med ris i.
Föräldrarna säger: Nämen,
hur kan de äta det? Men det är faktiskt en av
de rätter som barnen önskar själva, säger
Britt-Marie Nieminen, som är förskolans kokerska.
Ofta har hon sällskap vid matlagningen
av något barn som står på kökspallen.
Vissa barn är jätteduktiga
och talar om hur jag ska göra, säger Britt-Marie Nieminen.
Hon håller på att knåda degen
till brödet som ska serveras till dagens lunch: potatissoppa
med rå purjolök. På arbetsbänken bredvid
Britt-Marie står en påse KRAV-märkt vetemjöl.
KRAV-märkningen är en garanti för att mjölet
är framställt på ett ekologiskt sätt (se
mer i faktaruta här intill).
Vi använder oss av så mycket
KRAV-märkt mat som bara finns på marknaden, men ibland
kan vissa livsmedel vara slut, säger Ki Andersson.
En
dietist kollar matsedeln
Sedan 1997
är förskolan Ekot, som ligger på Malmaberg i Västerås,
KRAV-auktoriserad. Minimikravet är att barnen minst en dag
i veckan ska serveras en KRAV-godkänd lunch (se mer i faktaruta
här intill), men det blir nästan varje dag.
En dietist på Centrallasarettet kollar
att veckomatsedeln är näringsriktigt sammansatt.
Dyrare
köpa KRAV-märkt
På den
inhägnade gården utanför förskolan ligger
tre snötäckta traktordäck, som det i fjol odlades
potatis i. Utefter staketet växer det tomatplantor när
det är säsong. Rabarber, kryddor och paprika är
andra exempel på vad personalen och barnen odlar tillsammans.
Att odla, inte använda engångsartiklar
utan till exempel tygblöjor och att källsortera
ingår i förskolans helhetstänkande. Barnen lägger
matresterna i någon av de tre komposterna vid gårdsförrådet.
På förskolan går 38 barn, mellan
ett och sex år. Med de äldre barnen, från fem
år, pratar de vuxna mer ingående om varför man
ska källsortera, hur kretsloppet fungerar och vad KRAV-märkning
är.
Mat och miljö hör ihop. Vi har både etiska och
moraliska skäl till vårt arbetssätt. Det känns
mycket bättre att kunna säga till ett barn att nu äter
du en glad gris och inte en som varit sjuk, säger Ki Andersson.
Lotta Carlsson är barnskötare och
har arbetat på förskolan Ekot i drygt fyra år.
Jag tycker att det är bra att kunna
påverka barnen, att lägga grunden så att de vet
vad som är bra mat, säger hon.
Det är ungefär 3540 procent
dyrare att köpa KRAV-märkta varor.
Men jag tycker inte att vi behöver
avstå något annat, säger Ki Andersson.
De första åren fick hon ofta höra
från föräldrar att det är så dyrt med
KRAV-mat, men nu är det många som ställer sina
barn i kö till förskolan för inriktningens skull.
I början var det också svårare att hitta KRAV-märkta
livsmedel nu beställer hon direkt av en grossist som
levererar varorna. Men fortfarande kan det vara knepigt att hitta
ekologiska alternativ av vissa matvaror, som bröd, fisk och
matfett.
Viktigt
skapa lugn och ro
Dagens matvärd
Jennifer Malmström talar om för sina kamrater vad hon
och barnskötaren Karin Perman dukat fram på borden:
potatissoppa, bröd, smör, ost, vatten, mjölk och
purjolök. Varsågoda! säger hon sedan.
Vad duktig du är Jennifer! säger
en av pojkarna.
Ki Andersson säger att situationen kring
maten värderas högt:
Det är viktigt att skapa lugn och
ro. Ibland tänder vi ljus på borden och barnen får
lyssna på klassisk musik.
Ekologisk
köttfärsgratäng
Förskolan ekots recept på köttfärsgratäng
(samtliga råvaror finns KRAV-märkta)
Räcker
till 6 barn och 2 vuxna
3 hg köttfärs
1/2 lök
68 potatisar
Ostsås:
Gör en redning av 4 msk vetemjöl och 1,5
dl vatten. Tillsätt 2 msk margarin och låt
koka upp under omrörning. Tillsätt sedan
4 dl mjölk och krydda med salt, någon örtkrydda
och eventuellt peppar. Avsluta med att slå i
1,5 dl riven ost av en mild sort.
Bryn
köttfärsen och varva den med hackad lök
och skivad potatis i en ugnsform. Slå över
ostsåsen. Gratinera i varmluftsugn 2030
minuter, i vanlig ugn på 200 grader cirka 40
minuter.
|
|
Två
förskolor i länet
Västmanland finns sju KRAV-auktoriserade restauranger och
storhushåll, av dem är två förskolor: Förskolan
Ekot Västerås och Förskolan Linden i Fagersta.
Årlig
kontroll
En
KRAV-auktoriserad förskola ska minst en dag i veckan erbjuda
en KRAV-godkänd huvudrätt. Rätten ska helst bestå
av 100 viktprocent KRAV-godkända råvaror.
När det inte går att få tag
i sådana i tillräcklig mängd är 70 viktprocent
en nedre gräns.
En kontrollant
från KRAV besöker förskolan en gång om året,
för att kolla att kraven uppfylls.
På förskolan Ekot är det fakturor,
där det tydligt framgår vilka varor som är ekologiska,
som ligger till grund för kontrollen.
Utan
konstgödsel
KRAV
är en kontrollförening för ekologisk produktion.
Föreningen bildades 1985 för att skapa en trovärdig
märkning av ekologiska livsmedel och förenkla för
konsumenter att göra en miljöinsats genom sina dagliga
inköp.
KRAV-märket
visar bland annat att produktionen sker utan kemiska bekämpningsmedel
och utan konstgödsel, att husdjur behandlas väl och
får vistas ute i det fria och att inga genmodifierade organismer
får förekomma i produktionen.
Läs mer
på föreningen KRAVs hemsida: www.krav.se
Text:
Anna Björkman Randberg
Foto: Lasse Fredriksson
|