Ät
smart välj mat efter årstid
Nu satsas
stort på SMART-mat i Västerås. Det betyder mer
ekologiska råvaror på skolbarnens tallrikar. Och mer
frukt och grönsaker. Men mindre av kött från kyckling
och gris. Istället blir det vanligare med lamm- och nötkött,
de djur som håller beteshagarna öppna.
Mej
Jangesjö är projektledare för införande av
miljöledningssystem för proAros där ÄT SMART
ingår som ett av miljömålen. För egen del
äter hon både bra och smart mat. Inte så konstigt
kanske med tanke på att hon lever på en KRAV-märkt
gård.
Maten har blivit trendig, som grädden
på moset, säger hon. Vi har tillgång till mat
dygnet runt och äter söndagsmat nästan
varje dag. Allt fler får också problem med övervikt
och ohälsa.
Mej Jangesjö vill se en attitydförändring
där maten anpassas efter årstiden. Tomat, gurka och
isbergssallad exempelvis, är energikrävande att odla
och kräver långa transporter innan de hamnar i butiken
den här årstiden. Grövre grönsaker och rotfrukter,
som kan odlas utomhus i Sverige, är både nyttigare
och bättre för miljön.
Vi ser ÄT SMART som en färdriktning
mot mer hållbara matvanor. SMART- mat är bra för
hälsan men också för miljön och djurhållningen.
Ny
modell för skolor
Alla
skolor och förskolor i Västerås ska införa
ÄT SMART-modellen. Chefer, kokerskor och skolmåltidspersonal
har fått information och nu planeras en utställning
som ska visas på de olika skolorna. Till detta finns ett
utbildningspaket som vänder sig till elever och personal,
och även till föräldrar.
ÄT SMART innebär att man väljer
lite annorlunda, jämfört med vad som är vanligt
idag. Många barn föredrar lättuggad mat som kyckling
och griskött. Nu ska dagis och skolor istället servera
mer bönor, linser, rotfrukter och kött från nöt
och lamm. Med utbildning och tips om nya recept ska personalen
få hjälp att ställa om till spännande, god
och smart mat.
Tiden
får inte vara ett hinder
Vilken mat
vi äter handlar mycket om hur vi lever. I ett samhälle
där många ser tid som en bristvara får inte matlagning
ta särskilt lång tid. Men med planering kan maten bli
både godare, billigare och mer hälsosam.
Tiden får inte vara ett hinder,
säger Mej Jangesjö. Det går att hitta smarta lösningar.
Bönor och linser som ligger i blöt sköter sig i
stort sett själva. Kokar man en stor sats och fryser in i
små förpackningar går det snabbt att laga näringsrika
måltider.
Färre
tomma kalorier
Det
är en omfattande process som sätts igång nu när
vi ställer om till SMART-mat, säger Anna-Greta Eklund
som är kostkonsulent inom proAros. Men det är egentligen
ingenting konstigt. Det handlar i stort sett om att arbeta med
tallriksmodellen och lägga till miljöaspekten.
Anna-Greta Eklund är kostkonsulent även
för äldre- och funktionshindrade. Tanken är att
också de äldres mat ska tilllagas efter ÄT SMART-modellen.
Maten till de äldre måste
alltid anpassas efter var och en. Men många äldre äter
gärna potatis och rotsaker. De tycker ofta om bra mat som
pepparrotskött och kalops, som barn och ungdomar inte är
vana vid idag.
I det här arbetet ingår även
att se över upphandlingen, berättar Mej Jangesjö.
Det finns många regler som vi måste följa, men
vi kan också ställa krav på leverantörerna.
Idag har de exempelvis svårt att uppge vad som är naturbetesnötkött.
Alla kan äta bättre och billigare
och samtidigt bidra till en bättre miljö. Nästan
hälften av en genomsnittlig matbudget går idag till
tomma kalorier, mat som innehåller mycket kalorier
i form av fett och socker men som inte ger mycket vitaminer och
mineraler.
ÄT
SMART står för:
Större
antal vegetabilier
Mindre utrymme för tomma kalorier
Andelen ekologiskt ökar
Rätt kött- och grönsaksval
Transportsnålt
Läs mer
om ÄT SMART på www.sll.se/ctn
ÄT SMART
är utarbetat av Centrum för Tillämpad Näringslära,
Stockholms läns landsting
Text:
Marita Gustavsson
Foto: Kim Lill
|