Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

  Nej till solceller på kyrktaket




Länsstyrelsen i Västmanlands län har sagt nej till solceller på Fläckebo kyrktak. Men kyrkonämnden inom Västerfärnebo-Fläckebo kyrkliga samfällighet har bestämt sig för att överklaga beslutet.

Länsstyrelsen anser bland annat att solcellerna skulle medföra en väsentlig förändring och förvanskning av kyrkans exteriör.
  – Jag är otroligt besviken på att en myndighet stoppar något som om tio år kanske är allmänt vedertaget. Jag skulle förstå beslutet om det handlade om att förändra inne i kyrkan, men det här syns knappast. Det är sorgligt att man inte har någon utvecklingspotential, säger kyrkonämndens ordförande Thorsten Eriksson.
  Förra hösten fick Thorsten Eriksson i uppdrag att utreda möjligheterna att fästa solceller på Fläckebo kyrktak. I en första etapp planerade man att montera 17 kvadratmeter moduler, för att så småningom montera fler och kunna bli självförsörjande med värme.

Tillstånd krävs
De allra flesta kyrkor är skyddade av kulturminneslagen, vilket innebär att det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att göra förändringar på kyrkan. En ansökan om att få fästa solceller på Fläckebo kyrktak skickades in i mars. Men nu har länsstyrelsen alltså sagt nej.
  – Vi hade redan ett beslut i kyrkonämnden att vi skulle gå vidare med detta och överklaga till länsrätten om vi fick nej, säger Thorsten Eriksson.


Yttrande från flera håll
Inför sitt beslut skickade länsstyrelsen ansökan på remiss till stiftsstyrelsen, länsmuseet och Riksantikvarieämbetet.
  – Både stiftsstyrelsen och länsmuseet ställde sig helt positiva, men Riksantikvarieämbetet gjorde tummen ned. Man säger bland annat att vi skulle vara tvungna att borra hål i en senmedeltida vägg. Det är helt fel. Vi kommer inte att borra några hål eller dra några ledningar utöver de kanaler som redan finns för klockringning, säger Thorsten Eriksson.




Anna Björkman Randberg
2005-09-11

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här