Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

  Miljöministern vill tillbaka till Agenda 21




Miljöminister Lena Ek.
Miljöminister Lena Ek skriver i en krönika i Gröna Draken att hon vill tillbaka till den stämning som hon tycker fanns när Agenda 21 lanserades efter den stora Rio-konferensen.

Som miljöminister och centerpartist arbetar jag hårt för att klimatfrågan ska komma tillbaka till toppen av agendan i politiken och samhället i stort. Jag minns en gång vad Agenda 21-diskussionen efter FN-mötet i Rio gjorde för svensk miljödebatt. I vartenda län, i varenda kommun, stadsdel, byalag eller bostadsrättsförening fördes samtal om hur Agendans mål skulle föras ned på lokal nivå, hur den skulle fogas in i verksamheter och sättas i deras sammanhang.

Jag vill ta klimatarbetet närmare människors vardag och jag tror att vi alla som arbetar med dessa frågor lite till mans har del i att klimatdiskussionen blir lite väl översiktlig, lite väl långt borta från den enskilda människans liv och verklighet.
  Det är visst och sant att problemen är så stora och akuta att vi måste föra samtal och förhandlingar på global nivå. Men bortom alla miljarder ton koldioxid i atmosfären eller miljarder dollar i stödfonder, finns också människorna som ska genomföra och ta del av omställningen och klimatanpassningen – i sina egna liv och för de generationer människor som kommer efter dem. Det är dit jag vill att klimatarbetet också når.
  Mycket i miljöpolitiken tror jag handlar om att finna drivkrafter för utveckling och förändring. Politiker ska och måste formulera mål och gränser. Men vi måste också ägna energi åt uppgiften att stimulera åtgärder och hitta de rätta styrmedlen för att skapa den dynamik som leder fram till en hållbar utveckling. Framför allt handlar det om att göra klimatarbetet självklart i verksamheter och i människors vardag.


Det handlar om att skapa drivkrafter hos industriföretag, hos småföretagare, hos innovatörer och hos lantbrukare för att – precis som Sverige som nation – visa att tillväxt och jobb inte hämmas av klimatåtgärder. Att genomföra och försöka leda teknikskiften innebär alltid att det blir vinnare och förlorare.
  Jag vill ha ett svenskt näringsliv som blir klimatets motsvarighet till Apple, snarare än ett Facit. Jag är helt övertygad om att det både är nödvändigt och möjligt att skapa konkurrenskraft ur klimatomställningen. EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard har beräknat att 1,5 miljoner nya jobb kan skapas år 2020 till följd av de klimatinvesteringar till exempel i passivhus, kollektivtrafik och energieffektivisering som väntas till följd av EU:s färdplan till 2050.


Jag har precis dragit igång arbetet med målet att Sverige ska vara ett land utan klimatutsläpp 2050. Att ta fram en färdplan för hur Sverige ska bli ett land utan klimatutsläpp år 2050 är mycket ambitiös målsättning som handlar om en fortsatt modernisering som berör flera delar av samhället. Vi behöver använda mindre energi och fortsätta utbyggnaden av de förnybara energikällorna. År 2050 ligger långt fram i tiden, men de beslut vi tar idag påverkar i hög grad om vi klarar de långsiktiga målen. Vi kommer att bryta ner arbetet per sektor. Och vi kommer att analysera hur uppgiften delas upp över tiden; till exempel vad som behöver göras årligen från nu till år 2050.
  Detta är ett arbete som kommer att beröra varenda människa som bor i Sverige – och just därför är det viktigt att komma tillbaka till stämningen kring Agenda 21.


Lena EK (C), är miljöminister i Sverige. Hon har tidigare var EU-parlamentariker med särskilt engagemang i miljö, klimat- och energifrågor.

2011-11-30

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här