Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Olle Thorell lämnade vid vårstämman över en Fairtrade-märkt fotboll till landshövding Ingemar Skogö. - En symbolisk passning att ta med oss i lagbygget för att göra Västmanland till ett klimartsmartare län, sade Olle Thorell. 

(Bild: Kjell Gustavsson)

En passning för klimatet

Förbundet Agenda 21 genomförde den 29 april sin vårstämma på Västerås slott med Länsstyrelsen och landshövding Ingemar Skogö som värd. På stämman deltog ett hundratal ombud och åhörare från 50 av förbundets 80 medlemsorganisationer. Samtliga kommuner i Västmanlands län, liksom Heby kommun, var representerade

Till vårstämman hade styrelsen i Förbundet Agenda 21 lagt ett förslag om ett långsiktigt folkbildningsprojekt kring energi- och klimatfrågor. Något som är tänkt att engagera en mycket stor del av medlemsorganisa-
tionerna, nå väldigt många västmanlänningar och ge eko runt om i landet. Stämman ställde sig enhälligt bakom förslaget och gav styrelsen i uppdrag att till höststämman i oktober återkomma med förslag på mål, verksamhet och finansiering.

Val av styrelse
Stämmoombuden valde också styrelse för det kommande verksam-
hetsåret. En stor del av ledamöterna i den nuvarande styrelsen omvaldes till en ny mandatperiod. Bland annat riksdagsman Olle Thorell som valdes till ordförande på två år.
  Som nya styrelseledamöter valdes Lisa Fröberg (Västerås stift), Monica Stolpe-Nordin (Studieförbundet Vuxenskolan), Per Johansson (Västerås stad) och Erik Åberg (ordförande i Sala-Heby Energi).


Den stora förnekelsen
"Det finns all anledning att kritiskt granska människans förhållningssätt till naturen. Alltför länge har vi levt på myten om den eviga tillväxten och föreställningen att både naturens skafferi och dess soptunna är oändligt stora." Det sade författaren och samhällsdebattören Anders Wijkman i sitt föredrag på vårstämman. Han talade utifrån rubriken på sin senaste bok - Den stora förnekelsen.

Stora planer och små steg
Stora planer och små steg - vad motiverar till levnadsvaneförändringar och vad gör vi redan? En av programpunkterna under vårstämman var
också en föreläsning och workshop med Urban Norling, CLUES (center för lösningsfokuserad utveckling), Karlstad, samt Sussan Öster, Kompetenscenter för hälsa, Landstinget Västmanland. Under detta arbetspass fick stämmodeltagarna bland annat att vara med och ta fram idéer och förslag till det kommande energi- och klimatprojektet.


Mat från bygden
Vårstämman avslutades med en lunch som bestod av en tunnbrödsbuffé med grönsaker och rätter som till största delen var lokalproducerad. Bland annat grönsaker från Hebo trädgård, ost från Sörfennsta lantbruk i Kungsör och rökt aborre från Ängsö fisk.
  Maten serverades av företaget Hemkört.


Kjell Gustavsson
2011-05-22

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här