Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Svenskar konsumerar globalt

Det har den senaste tiden kommit många olika rapporter som pekar på den stora påverkan som vi, med våra konsumtionsvanor, har på planeten. En brist i tidigare beräkningar har dock varit att de inte räknar in de utsläpp som konsumtion av varor som producerats i andra länder ger upphov till. Men en ny studie, presenterad av naturvårdsverket, visar att när de "importerade" utsläppen räknas in, ökas de totala CO2-utsläppen per person med 25-35%, till motsvarande 10 ton CO2-ekvivalenter per person och år.

Betydande påfrestan i andra länder
Förutom den CO2 som produktionen ger upphov till så bidrar den svenska konsumtionen också till att andra naturresurser förbrukas eller slits i andra länder. Bland annat så ligger 30-50% av den åkermark som behövs för den svenska livsmedelsproduktionen i andra länder. Vi gör också av med väldigt stora mängder vatten, hela motsvarade 5 500 liter/dag, genom vår import av varor. Detta kan jämföras med de ca 200 liter vatten som varje svensk gör av med i hemmet varje dag till mat, tvätt, disk m.m.

Kristin Elgh-Dalgren
2010-11-08

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här