Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Blekta jeans dödar

I en nyligen publicerad rapport från Fair Trade Center lyfts problemen med sandblästring av jeanstyg fram. Många av de jeans vi idag hittar i butikerna har blekts med denna metod, som i värsta fall kan leda till långsam kvävning av arbetarna, genom att de får så kallad stendammslunga.

Många har redan dött
Vid sandblästringen utsätts arbetarna för kvartshaltigt damm, och eftersom det är låga säkerhets- och arbetsmiljökrav, exponeras arbetarna. I Turkiet har hittills 50 personer avlidit till följd av sandblästringen, och metoden är nu förbjuden. Däremot forsätter andra länder använda metoden, däribland länder som Bangladesh och Kina.

Låga kunskaper
Rapporten visar att det generellt är låg kunskap om att denna metod används, bland klädföretagen. Presentationen av rapporten har dock innburit att 16 av 17 klädföretag har bestämt sig för att sluta använda sandblästring som blekningsmetod för sina jeans. Det företag som väljer att fortsätta använda metoden är Nudie Jeans, som hävdar att deras sandblästring sker under strikt kontrollerade förhållanden i Italien. Karin stenmar, CSR-chef på Nudie Jeans, säger att de aldrig skulle använda en metod som innebar skada för deras arbetare och att deras fortsatta användande av metoden bygger på ett långvarigt arbete med högtekologiska fabriker i Italien.

Kristin Elgh-Dalgren
2010-11-04

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här