Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

I lördags tog jordens resurser slut

I lördags den 21 augusti hade vi konsumerat så mycket resurser som jorden klarar av att producera för hela året. Om vi fortsätter att leva som idag krävs det två jordklot år 2030.

– Det är dags att gå från ord till handling. Vi hoppas att politikerna snart börjar diskutera de här frågorna i valrörelsen, det är alldeles för tyst nu, säger Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.

Overshoot Day
"Overshoot Day" – dagen då hela årets resurser av förnyelsebara tillgångar tagit slut – inföll i år redan 21 augusti. Det är mer än en månad tidigare än 2009, då Overshoot day inföll den 25 september. På bankspråk innebär det att vi under resten av året lever av "kapitalet" i stället för på räntan. Siffrorna har tagits fram av nätverket Global Footprint Network, med säte i Kalifornien, som samarbetar med WWF.

– På mindre än 9 månader gör vi av med resurserna som det tar 12 månader för naturen att återskapa. Om alla skulle leva som svenskarna skulle vi behöva nästan tre jordklot och om den amerikanska livsstilen spred sig globalt skulle vi behöva mer än fem jordklot, säger Carina Borgström-Hansson, projektledare för ekologiska fotavtryck på WWF.

Klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, krympande skogar och minskade fiskbestånd är tecken på att vi måste handla. Antingen fortsätter vi som vanligt, vilket leder käpprätt åt fel håll, eller så bestämmer vi oss för att ta fram lösningar för en framtid på en planet. Det handlar om att kunna bo, äta och transportera oss på ett uthålligt sätt, menar WWF.


Sverige som föregångare
Sverige skulle kunna bli en föregångare genom att utveckla och exportera ekologiskt hållbara energilösningar, inte minst i städerna.

– Vi har både kunskap och teknik för att genomföra de smarta lösningar som krävs för attraktiva och hållbara livsstilar inom ramen för en planet. Det som behövs är vilja och politisk handlingskraft, säger Carina Borgström Hansson.


Kontakta WWF
För intervjuer och frågor, kontakta WWF:
Carina Borgström-Hansson, projektledare, ekologiska fotavtryck
Tfn: 0708- 855 185

Peter Westman, naturvårdschef, WWF
Tfn: 076-837 80 59

Marie von Zeipel, pressekreterare, WWF
Tfn: 08- 624 74 03, 070 -629 10 77
marie.vonzeipel@wwf.se


Sara Wallentin
2010-08-23

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här