Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Varannan släckte ljuset

Varannan svensk släckte ljuset den 27 mars. Det blev nytt globalt rekord för världens största klimatmanifestation Earth Hour 2010. Totalt deltog 128 länder och 4 616 städer i alla världsdelar. Budskapet nådde nära en miljard människor och i Sverige släckte varannan svensk ljuset. I år hade vi dessutom med oss 209 av landets 290 kommuner i manifestationen, och nära 2.000 företag slöt upp.

Nu är utvärderingarna klara. Enligt vår SIFO-undersökning kände 97 procent av Sveriges invånare till att Earth Hour ägde rum lördagen den 27 mars kl 20.30 – 21.30. Den visar bland annat att 53 procent av alla svenskar mellan 15-79 år deltog. 71 procent av ungdomarna (15-29 år) kände till kampanjen jämfört med 16 procent bland pensionärerna.

Mer än att släcka
Förutom att släcka ljuset stängde var fjärde person av teven, stand-by funktionen och annan elektronisk utrustning under Earth Hour. 18 procent av de som deltog uppger att de också diskuterar klimatfrågan mer med vänner, 18 procent sopsorterar mer och 17 procent har bytt till lågenergilampor i samband med Earth Hour, enligt SIFO-undersökningen. SIFOs undersökning ägde rum veckan efter Earth Hour.
 
– Vi vill rikta ett stort tack till alla privatpersoner, kommuner, företag, organisationer och skolor som helhjärtat stödde Earth Hour. Deras engagemang är ovärderligt och bidrar till att sätta klimatfrågan på beslutsfattarnas agenda. Earth Hour har för många blivit startskottet för ett fördjupat klimatengagemang, säger WWFs generalsekreterare Lasse Gustavsson.
Just nu levereras resultatet från Earth Hour till beslutsfattare runt om i världen. I Sverige lämnas resultatet till Fredrik Reinfeldt.


Veta vad du kan göra mer?
Om du vill göra mer för klimatet koll ain WWF:s arbete på:
http://www.wwf.se eller kolla in FA21:s aktiviteter under Fossilfritt Västmanland 2015.


Sara Wallentin
2010-05-20

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här