Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Eko-mat ökar sakta i offentliga kök

Kommuner och landsting med målsättningen att köpa mer ekologisk mat till offentliga kök ökade med sju procent under 2009. Idag har över 60 procent av landets offentliga verksamheter uppsatta eko-mål, enligt EkoMatCentrums rapport, som i år finansieras av KRAV.

Nyligen presenterades EkoMatCentrums rapport om ekologiska inköp i 248 kommuner och landsting under 2009. Rapporten visar att ekologiska inköp i kommuner och landsting fortsatte att öka under 2009 och att riksgenomsnittet för eko-inköp är 10,2 procent, en ökning med 10 procent jämfört med 2008.

En av EkoMatCentrums slutsatser är att regeringens mål på 25 procents ekologiskt inom offentlig sektor har haft stor betydelse för utvecklingen.

Politiska beslut påskyndar utvecklingen
– Utan 25 procents-målet hade vi inte haft mycket ekologiskt i offentlig sektor idag. Se på den privata eko-konsumtionen i detaljhandeln, där finns inget offentligt mål och inköpen ligger bara på ca 3 procent, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum.

77 procent av kommuner & landstingen ökade sina eko-köp under 2009 medan bara 23 procent minskade inköpen.

– Det är glädjande siffror med tanke på att finanskrisen var som djupast under 2009, säger Eva Fröman.

Rapporten visar också att över hälften av landets kommuner och landsting, 61 procent, har fattat ett politiskt beslut om att servera mer ekologiskt i de offentliga köken och i 38 procent av de offentliga verksamheterna finns inte några politiska beslut om att servera ekologiskt.
– Tydligt formulerade mål ger resultat och kan ses som något positivt för utvecklingen av ekologisk mat i offentlig sektor, säger Eva Fröman.


Kommunerna listas
EkoMatCentrums rapport innehåller också den så kallade EkoMatsligan som media rapporterade om i förra veckan, det vill säga vilka län som är bäst respektive sämst på ekologiskt. Även en lista på vilken eko-mat som är populärast i de offentliga köken finns med.

Läs hela rapporten här

Sara Wallentin
2010-05-03

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här