Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 


Fönsterputsning och ägg

Visste du att vi äter sex miljoner ägg per timme under påskaftonen? Välj ekologiska ägg, så kan du vara säker på att också hönorna får njuta av solen och sprätta omkring utomhus. Om du också vill njuta lite extra av vårsolen och tänker putsa dina fönster, så bör du ta en titt på tidningen Råd och Rön granskning av fönsterputsmedel. Vill du göra som proffsen så använder du vatten och vanligt diskmedel.

Sprättande hönor
Ägget har länge varit en symbol för livet. Under påskveckan äter vi tillsammans 2000 ton ägg, dubbelt så många som normalt. Det finns knappt sex miljoner hönor i äggindustrin i Sverige och av dessa lever 39 procent i bur. Det är bara hönor inom den ekologiska produktionen som får vara ute. Att välja ekologiska ägg i affären betyder alltså att fler hönor får sprätta omkring under solen. Enligt Livsmedelsverket har dessa ägg dessutom högre näringsinnehåll.

Rättvisemärkt som present
Numera finns det både Rättvisemärkta blommor och godis att ge i present till nära och kära. Eller varför inte ge bort ett paket med Rättvisemärkt kaffe istället? Att få fler att upptäcka att Rättvisemärkt smakar minst lika bra som konventionellt kaffe är viktigt. Rättvisemärkt är en etisk och social märkning. Om du köper Rättvisemärkt bidrar du till en bättre och friare tillvaro för både barn och vuxna i de fattigare delarna av världen.

Vårstäda med mindre kemikalier
Om du är i städtagen kan du välja bort många onödiga kemikalier både för hälsans och miljöns skull. Läs om städning med mindre kemikalier i Kunskapsbanken på kampanjen Rena Västmanlands hemsida. Där finns också några goda råd inför fönsterputsningen. Ta också en titt på tidningen Råd och röns granskning av fönsterputsmedel som visar att de flesta medlen innehåller både hälso- och miljöfarliga ämnen.

Läs mer om testet på Råd och röns hemsida.

Anna Malmström
2010-04-06

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här