Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Sala-Heby Energi i fortsatt topp

Sala-Heby Energi i topp när Greenpeace listar Sveriges elbolag utifrån andel förnyelsebar energi.

När Greenpeace för tredje året i rad rankar de svenska elbolagen är det gröna nyheter som dominerar. Av Sveriges drygt 120 elbolag säljer numera 27 bolag enbart el som kommer från 100% förnybara energikälllor – till skillnad mot 20 i den förra rankningen. Sala-Heby Energi befann sig bland topp-20 ifjol och behåller alltså sin toppplacering. Mälarenergi har försämrat sin placering från ifjol.
Syftet med rankningen är att ge en överskådlig bild över hur det faktiskt ligger till med mängden förnybar el hos olika företag - elbolagens gröna marknadsföring stämmer inte alltid överens med verkligheten.
Den årliga elbolagsrankningen är den enda i sitt slag som jämför hur mycket förnybar el de svenska elbolag har. Kriterierna är ganska enkla: ju mer förnybar energi i företagets elmix desto högre i rangordningen. Ju mer fossila bränslen eller kärnkraft, desto sämre. Årets upplaga av rankningen visar även hur de olika företagen rört sig sedan sist, om någon förbättring eller försämring har skett.

Förnyelsebar el inte dyrare
Jämförelser med andra elprisrankningar visar att förnybar el inte behöver vara dyrare. Flera bolag som ligger bra till i Greenpeace rankning ligger också bland de bästa i t.ex. Villaägarnas prisrankning.

Aktiv som konsument
- Att som konsument välja i djungeln av fler än hundra elbolag är inte det lättaste, inte minst om man vill göra ett medvetet val. Men att välja ett bolag som enbart säljer 100% förnybar el tar varken särskilt mycket tid eller är särskilt krångligt. Däremot sänder det en signal till branschen att om man vill hänga med i utvecklingen är det förnybar el som gäller, säger Martina Krüger, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Greenpeace.

Se hela listan här

Sara Wallentin
2010-03-30

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här