Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Mona Carlstrand framför Surahammars Folkets Hus. 

(Bild: Anna Malmström)

Ett hus där människor möts

I vår serie "månadens medlem" har turen kommit till Surahammars Folketshus förening. Aktuell efter att ha varit värdar för Förbundet Agenda 21:s höststämma. Mona Carlstrand är föreståndare för Surahammars Folkets Hus förening svarar på några frågor.

Hur beskriver du er verksamhet?
-Föreningen äger Folkets Hus i Surahammar. Vi hyr ut lokaler både till konferenser och till fasta kunder, till exempel till Förbundet Agenda 21. Hos oss kan man gå på bio, se på teater och musikaler. Vi har ett stort barn- och ungdomskulturarbete. Under ett år går cirka 55.000 personer genom dörrarna till Folkets Hus. Vi som arbetar här möter i princip alla gäster, antingen när vi hälsar dem välkomna till en konferens, river deras biljetter inför en biofilm eller när vi tar emot deras beställning via telefonen.

Hur arbetar ni för hållbar utveckling?
-Styrelsen har bestämt att Surahammars Folkets hus ska bli ett ”grönt” konferenscentrum, vilket vi alla som arbetar här tycker är bra. Eftersom föreningen inte är speciellt rik så får vi göra omställningen långsamt, inom en femårsperiod. Vi har börjat med att byta till lågenergilampor i de armaturer som passar för detta och planerar just nu för en digitalisering av biografen. När det är klart behöver inte våra filmrullar fraktas fram och tillbaka med hjälp av lastbil, det kommer att spara en hel del koldioxid.

Tips för ett gott liv?
-För att må bra behöver kroppen frisk luft och motion. Man behöver roliga fritidsintressen och ett jobb med bra arbetskamrater och goda vänner. Inställningen till livet är också viktigt; det handlar om att våga göra något nytt, att välja något annat än vad man brukar göra. Det blir naturligtvis fel ibland, men dessa misslyckanden ser jag helt enkelt som lärdomar. Livet blir plötsligt fullt av möjligheter och inte bara en massa hinder. Förresten, en enkel sak är att möta människor med ett leende… det smittar av sig!


Lena Bergquist
2009-12-17

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här