Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

  Lena Bergquist ny projektledare




Att ta tillvara på resurserna i avfallet är en viktig del för att minska vårt boroende av kol och olja. Monstret på bilden träffade Lena Bergquist på under en resa i Storbritannien.
(Bild: Lena Bergquist)
”…Vi kan konstatera att det inte är något fel på den västmanländska kreativiteten! Energibolagen kommer med spännande lösningar och satsar på ny intressant teknik. Under hösten kommer du att få del av detta ”nytänk” på den här sidan. Du har också möjlighet att delta i ett kreativt energiseminarium på Mälardalens högskola i början av december där vi presenterar nyaste nytt inom energiteknik, klimat- och livsstilsfrågor. Framför allt kommer vi att se mer av Sala Heby Energi, Mälarenergi, Surahammars kommunalteknik och Länsstyrelsens arbete eftersom de på ett alldeles särskilt sätt samarbetar med Förbundet Agenda 21 i arbetet för ett fossilfritt Västmanland.” Detta säger Lena Bergquist som precis tillträtt rollen som projektledare för Fossilfritt Västmanland 2015.

Världens Klimatavtal skrivs v 50 i Köpenhamn… Vad gör vi i Västmanland?
Vi måste så fort som möjligt göra något åt de klimatförändringar som sker på grund av växthuseffekten. Inom sex år bör koldioxidutsläppen minskas radikalt om temperaturen på vår planet inte ska höjas med mer än i genomsnitt två grader. Höjs temperaturen mer kan vi förvänta oss stora förändringar i biosfären - vår livsmiljö. FN har under två decennier samlat världens ledare och forskare för att skapa en gemensam agenda för hur vi tillsammans ska kunna stoppa de klimatförändringar som just nu sker i snabb takt. Det är ingen lätt uppgift att skriva ett gemensamt avtal eftersom förutsättningarna är så olika för olika länder vad gäller ekonomi, miljökunskap och teknisk utveckling. De utvecklade länderna bör därför ställa högre krav på sitt klimatarbete och bidra med miljöteknik till de fattigare länderna. Sverige har dock gjort bra ifrån sig hittills enligt ordföranden för FN:s klimatpanel. ” Vi befinner oss i ett avgörande historiskt ögonblick om det ska gå att hejda den globala uppvärmningen. Men Sverige har ett moraliskt försprång genom vad ni hittills gjort för att uppnå hög effektivitet i energianvändningen. Detta ger er en hög trovärdighet i klimatfrågor, säger ordföranden för FN:s klimatpanel (IPCC) Rajendra Pachauri, i Dagens Nyheter den 4 augusti 2009.”

Avgörande avtal skall tecknas i Köpenhamn
FN:s tidigare klimatmöten har bland annat hållits i Rio, Kyoto och på Bali. Andra veckan i december 2009, v 50, ska det skrivas ett nytt avtal i Köpenhamn. Det avtalet blir avgörande för hur vi kommer att klara våra två grader i framtiden. Klimatmötets utmaning till världens länder kommer antagligen att vara minskade utsläpp med 20-40 procent, helst före 2020, senast 2050. Eftersom de utvecklade länderna tar mer ansvar kommer antagligen Sverige att arbeta för en minskning av växthusgaser med cirka 40 procent. Förnyelsebara energikällor, energisnål teknik och förändrad livsstil gör detta möjligt!

Intressant teknik i Västmanland
Vad gör vi då i Västmanland? Det görs naturligtvis massor av dig och mig; att använda olja till uppvärmning kostar pengar och att slösa på energi är dyrt. De flesta av oss försöker minska energiåtgången av ekonomiska och miljömässiga skäl och drar därmed vårt strå till stacken. Energibolagen i länet har ett stort ansvar när det gäller att anpassa sig till minskade utsläpp av växthusgaser. Vi kan konstatera att det inte är något fel på den västmanländska kreativiteten! Energibolagen kommer med spännande lösningar och satsar på ny intressant teknik. Under hösten kommer du att få del av detta ”nytänk” på den här sidan. Du har också möjlighet att delta i ett kreativt energiseminarium på Mälardalens högskola i början av december där vi presenterar nyaste nytt inom energiteknik, återvinning, klimat- och livsstilsfrågor. Framför allt kommer vi att se mer av Sala Heby Energi, Mälarenergi, Surahammars kommunalteknik och Länsstyrelsens arbete eftersom de på ett alldeles särskilt sätt samarbetar med Förbundet Agenda 21 i arbetet för ett fossilfritt Västmanland.

Kontakta Lena
Lena Bergquist, projektledare under hösten för Fossilfritt Västmanland 0220-395 95 eller 076-113 05 03.
Läs mer om FN:s klimatavtal på Svenska FN-förbundets hemsida
Läs hela intervjun med ordföranden för FN:s klimatpanel (IPCC) Rajendra Pachauri, i Dagens Nyheter 4 augusti.


Lena Bergquist
2009-08-06

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här