Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

EU-direktiv stärker biodrivmedel

De biodrivmedel som produceras i Sverige idag är bara en bråkdel av det transportbränsle vi gör av med. Men om vi ska kunna trygga vår bränsleförsörjning måste vi satsa på alternativa drivmedel.

Det menar Ann Segerborg-Fick från Energimyndigheten i Eskilstuna. Hon ser nya möjligheter för den alternativa drivmedelsmarknaden i och med två nya EU-direktiv.
  I maj i 2003 antogs biobränsledirektivet, som innebär att alla medlemsländer ska se till att minst 2 procent av bensin- och dieselanvändningen, räknat på energiinnehållet, ska vara ersatt av biodrivmedel i respektive land i december år 2005. Vid utgången av 2010 ska andelen ha ökat till 5,75 procent.
  Det nya energiskattedirektivet, som antogs i slutet av oktober, tillåter att medlemsländerna skattebefriar biodrivmedel och andra förnybara energislag.
  - Biobränsledirektivet ser jag som det absolut viktigaste styrmedlet. Det i kombination med att vi nu kan tillämpa skattereduktion på det här området ökar möjligheterna att satsa på alternativa drivmedel, sade Ann Segerborg-Fick.

Motorer måste anpassas till nya bränslen
Ett problem är att producera alternativa bränslen till en rimlig kostnad. Idag är de råvaror som används vid tillverkningen ofta dyra.
  - Vi måste arbeta med att få ned slutpriset på de alternativa bränslena samtidigt som vi måste få upp volymerna, vilket kan tyckas motsägelsefullt, sade Ann Segerborg-Fick.
  Ann Segerborg-Fick betonade också vikten av att anpassa motorer och fordon till nya bränslen, om marknaden för biodrivmedel och andra alternativa bränslen ska kunna öka.
  - Vi måste jobba med bilindustrin om vi ska kunna få ut produkter som kan användas, sade hon.


Anna Björkman Randberg
2003-11-07

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här