Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Äntligen - cykel på tåg!

Tåg i Bergslagen meddelar att från och med den 15 juni kan resenärerna ta med sig cykeln ombord på tåget. Det kostar inget att ta med cykeln på tåget. Däremot kan man inte garantera att alla cyklar kommer med.

Två cykelplatser på varje tåg
Möjligheten att ta med cykeln ombord gäller i princip alla tåg och avgångstider inom Tåg i Bergslagens område. Den enda begränsningen är antalet platser. Två cyklar får plats på varje tåg. Dessa platser går inte att förboka.

Förbundet Agenda 21 och Gröna Draken jublar
Att göra det möjligt att ta med sig cykeln på tåget är en fråga som Förbundet Agenda 21 och Gröna Draken drivit länge. Det är viktigt för att göra det möjligt för fler att välja tåget framför bilen.

Utveckling av kollektivtrafikens attraktionskraft
– Ju fler bilar som stannar hemma desto bättre är det för miljön. Vi ser det här som ett led i utvecklingen av kollektivtrafikens attraktionskraft, säger Tåg i Bergslagens vd Lennart Burström.

FAKTA: Cykel ombord på Tågkompaniets tåg
Fakta från pressmeddelandet:
Gäller på alla tåg och alla avgångstider inom Tåg i Bergslagens område, med undantag för Västerdalsbanan, vissa tåg mellan Ludvika och Falun samt då vi har ersättningstrafik istället för det ordinarie tåget.
Det kostar inget att ta med cykeln, men det finns några saker som vi vill göra resenären uppmärksam på.
· Två cyklar får plats på varje tåg. Det går inte att förboka dessa platser. Finns det plats så finns det. Är det fullt så är det.
· Cykelplatserna är gjorda för vanliga cyklar. Resenären kan alltså inte ta ombord tandemcykeln, cykelkärran eller liknande.
· Resenären ansvarar själv för att cykeln kommer på och av tåget. På så sätt kan resenären bidra till att tåget kommer i väg i tid.
· Det finns en särskild anordning ombord för att säkra cykeln under resan. Resenären ska använda den, annars kan människor göra sig illa när de går förbi.
· Resenären ansvarar själv för cykelns väl och ve under resan. Tågkompaniet kan inte ta ansvar för eventuella skador på cykeln.
· Ibland ersätts tåget med buss en viss sträcka. Då kan vi inte garantera att cykeln kommer fram samtidigt som resenären. Resenären kan prata med tågpersonalen för mer information.


Anna Malmström
2009-06-16

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här