Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Nyhetsbrev om energi och klimat

Varje månad gör Förbundet Agenda 21 en sammanställning av nyheter inom området energi och klimat. Det sker inom ett samarbetsprojekt med lokala energileverantörer i länet och länsstyrelsen.

September 2008

Oljan ökar i världens totala BNP
2008-09-03
Prisutvecklingen på energi motsvarar 5 procent av världens samlade BNP. Det är fem gånger så mycket som en seriös, global klimatpolitik skulle kosta, enligt Stern-rapporten. Det visar en rapport från Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, skriver Dagens Industri.

Miljonprogram blir miljöprogram
2008-09-05
Miljonprogrammets lägenheter förbrukar som regel väldigt mycket energi. Miljonprogrammets hus byggdes mellan 1965 och 1975, de behöver nu renoveras och det är smart att klimatanpassa husen i samband med renovering.
Västra Götalandsregionen tillsammans med Chalmers och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har ett projekt som ska göra bostäderna mer energisnåla.

Sverige har högst andel förnybar energi i EU
Sverige har högst andel förnybar energi i hela EU, 43,3 procent. Elproduktionen och industrin bidrar mest till Sveriges andel förnybar energi, följt av fjärrvärmeproduktionen och bostadssektorn. Transportsektorn står för endast 1 procentenhet av andelen, visar Energimyndighetens årliga uppföljning av de energipolitiska målen i rapporten Energiindikatorer 2008. Sveriges andel förnybar energi ökade från 33,9 procent år 1990 till 43,3 procent år 2006.

Miljösatsning kan öka företagsvinsten
Nordiska företag är bra på miljöfrågor, men miljöfrågan ses fortfarande som ett internt problem av flertalet, enligt en undersökning från konsultföretaget Accenture. De företag som ser affärsmöjligheterna och integrerar miljöfrågorna i verksamheten tjänar på det.
I ett första led är det ofta klimatförändringarna som uppmuntrar till miljösatsningar, men miljöarbetet kan också vara en möjlighet att tjäna pengar, vilket många företag inte har insett.

Klimat- och energisatsningar i budgetpropositionen 2009
2008-09-10
Alliansregeringen presenterar i budgetpropositionen ett kraftfullt åtgärdspaket inom klimat- och energiområdet med nya satsningar på över 3 miljarder kronor. Till det kommer en särskild satsning på klimatbistånd på cirka 4 miljarder kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Satsningarna på klimat och energi fokuserar på kostnadseffektiva åtgärder för att uppnå Sveriges mål i EU:s energi och klimatpaket:
- Kommersialisering och spridning av ny energiteknik
- Klimatinvesteringar i andra länder
- Snabbare planprocesser för ny, hållbar elproduktion
- Förlängda insatser för energieffektivisering
- Anpassning av Sverige till effekterna av ett varmare klimat

Elbolagen ökar sina inköp av förnyelsebar energi
2008-09-11
Energibolaget Östkraft ökar inköpet av förnybar el och inför även en ursprungsmärkning av den el man erbjuder. Informationen når ut till kunderna via bolagets kundtidning och finns även tillgänglig på företagets hemsida. Bolaget har som målsättning att öka inköp av vind-, vatten-, eller biobränsle, och satsar medvetet på att köpa in en stor del från små vind- och vattenkraftverk.

Näringsdepartementets presseminarium om Sveriges energipolitik
2008-09-19
Stigande energipriser har gjort många effektiviseringsåtgärder lönsamma, till ett väsentligt lägre pris än vad ny el från kärnkraft eller vindkraft skulle kosta. Det sa Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger vid Näringsdepartementets presseminarium ”Sveriges energipolitik efter 2010” enligt en artikel på Energimyndighetens webbplats. Mycket talar för att vind och sol på sikt blir de billigaste sätten att producera el på, men exakt när den tidpunkten infaller är omöjligt att säga. Inriktningen måste vara en ökad andel förnybar el, ökad energieffektivisering och att hitta lösningar på transportsektorns miljöpåverkan.

Nytt inom energi och klimat september 2008

2008-09-26

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här