Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

  Energiseminarium om sol, vind och vatten




Lars Hedström från Switchpower visar solceller
Förbundet Agenda 21 och Sala-Heby Energi arrangerade Energiseminarium. Ett 70-tal personer hade samlats i Pingstkyrkan i Sala för att lära sig mer om de förnyelsebara energikällorna sol, vind och vatten.

Kenneth Mårtensson vd för SHE inledde kvällen med att hälsa alla välkomna och berätta om bolaget HESAB som jobbar med just energieffektivitet och nu genomför energianalyser i bostäder. Den 25 oktober är det miljökamp mellan Sala och Heby kommuner om den kommun som förbrukar minst energi. Sara Wallentin från Förbundet Agenda 21 var moderator och avslutade med att berätta om sin studieresa till Sri Lanka och hur rättvis handeln är där för varor som vi importerar.

Sol
Lars Hedström från Switchpower berättade om solenergi och vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Vi har 10 000 gånger mer solinstrålning än energiförbrukning och Tyskland som är världsledande inom området har liknande solinstrålning som Sverige. Ett lokalt exempel finns i Fläckebo (Sala) där taket på en ladugård belagts med solceller. Fortfarande är det förhållandevis dyrt att investera i solceller för privatpersoner, förhoppningsvis råder förändrad lagstiftning bot på det.

Vind
Mer om vindkraft fick vi lära oss av Magnus Rahm från Ångströmslaboratoriet vid Uppsala Universitet. Förnybar energi som vind, våg och solenergi är varierande till skillnad från eldning av biobränsle som kan styras. Det är ingen brist på energi på jorden, det gäller att hitta den energi som naturen redan har koncentrerat. Spanien är ett exempel på land som satsat på vindkraft. Nu vill Energimyndigheten skapa förutsättningar för att bygga ut vindkraften i Sverige. Ny teknik inom vindkraft har gjort att verken är tystare än tidigare.

Vatten
Hans Nyhlén från SHE inledde med att vattenkraft är den största förnyelsebara energikällan för elenergi idag. Han berättade också om nya sätt att utnyttja vattenkraft. Dessa är vågkraft, saltvattenkraft genom osmos, undervattensstömmar och tidvattenkraft.

Karin Samuelsson
2008-09-30

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här