Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

  Gröna Draken ger sommartips




I senaste numret av Gröna Draken bjuds det på tips om vad du kan göra i Västmanland i sommar. En undersökning om var i länet du kan handla reko presenteras också.

Ett allvarligare tema som speglas är klimatflyktingar och hotet om översvämning. Vilka rättigheter har de människor som drabbas av naturkatastrofer? Läs mer om Carl Söderbergh som forskar om den nya tidens klimatflyktingar.

Här nedan kan du även läsa ett inlägg från en läsare angående ledaren i tidningen.

Gröna Drakens redaktionen har fått in synpunkter på ledarartikeln gällande klimatförändring och transporter. Läs kommentar till ledaren nedan.

Brev till redaktionen
Hej Kjell,
Här följer några synpunkter på din ledare i Gröna Draken 02/2008.

Du skriver bl.a. att det är transportsektorn med bensin- och dieseldrivna fordon, som är en stor bov i klimatdramat och därför bör reduceras. Min tolkning blir därför att du anser att det är positivt med höga bensinpriser/drivmedelsskatter för att därigenom rädda klimatet och undvika kommande klimatkatastrofer. Och det kan det ju faktiskt vara om pengarna används på rätt sätt.

Sveriges samlade fordonspark släpper ut koldioxid som i ett globalt perspektiv ugör 0,1% av de totala koldioxidutsläppen på jorden. Om vi då skulle vara en aning drastiska och helt enkelt välja att förbjuda all användning av förbränningsmotorer i Sverige så skulle alltså koldioxidutsläppen minska med 0,1%.

Hur man kan tro att denna minskning av koldioxidutsläppen skulle ha någon som helst påverkan på klimatet övergår faktiskt mitt och många andras förstånd. Visserligen så skulle den lokala luftkvaliteten bli bättre, vilket är positivt i sig, men den pågående klimatförändringen skulle trots allt fortgå i oförminskad takt. Kontentan blir alltså att höga drivmedelspriser i Sverige på intet sätt bidrar till att undvika kommande klimatförändringar om dessa pengar som staten får in används som idag.

Vad ska man då göra? Ja, transportsektorn i Sverige utgör ju inget klimathot så den kan vi lägga åt sidan. Om man istället använde de höga drivmedelsskatterna ( som f.n. utgör ca. 70% av konsumentpriset och som förmodligen aldrig kommer att sänkas utan tvärtom höjas) till att bistå länder utanför riksgränsen.

Vad Sverige t.ex. bör göra är alltså att se utanför landets gränser och sätta in resurser och hjälp i länder där man har höga utsläpp av koldioxid/växthusgaser. De pengar som investeras i dessa länder kommer att göra avsevärt större nytta för att främja ett bättre klimat än om de används i Sverige.

Sveriges koldioxidutsläpp per invånare är 6.5 ton. Våra grannländer släpper ut betydligt mer.

Finland 10 ton/invånare, Danmark 9,4 ton/invånare, Norge 11,4 ton/invånare. Rör vi oss ut i Europa så ser det ut så här: Storbrittanien 9,6 ton/invåner, Tyskland 10,2 ton/invånare, Frankrike 6,6 ton/invånare, Nederländerna 16,4 ton/invånare och det lilla landet Luxemburg hela 22 ton/invånare (2003).

Några andra exempel är följande: USA 20,1 ton/invånare, Australien 20,2 ton/invånare, Kina 4,1ton/invånare. Dock ska man betänka att USA ensamt står för 23% (2003) av de globala koldioxidutsläppen, Kina 16% (2003) och utvecklingsländerna står gemensamt för hela 43% (2003) av koldioxidutsläppen. Övriga siffror är från 2005 så möjligtvis är de något högre nu.

Vad vill jag då visa med detta? Jo det som görs inom Sverige har liten eller försumbar påverkan på klimatet. De stora insatserna för att kunna påverka klimatet i någon positiv riktning bör, eller snarare skall, ske i de länder som står för de största utsläppen för att vi ska få någon som helst effekt. Därmed inte sagt att vi inom landet ska sitta med armarna i kors.

Det finns mycket att diskutera när det gäller klimatpåverkan och här har jag bara naggat lite i kanten. En annan aspekt rörande klimatpåverkan utgör köttproduktionen, som man verkligen bör titta närmare på, dock väljer jag att avsluta här.

Vänliga hälsningar
Tommy Hjelm


Vill du debattera ämnet?
Hör gärna av dig till Sara på kansliet, e-post: kansliet@fa21.se.

Läs ledaren

Sara Wallentin
2008-05-30

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här