Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Sala-Heby Energi toppar elrankning

Organisationen Greenpeace har rankat drygt 100 elbolag på den svenska marknaden. Avgörande för placeringen är hur stor andel förnybar el som ingår iden totala energimixen.

De dominerande elbolagen - E.ON, Vattenfall och Fortum - hamnar sorgligt nog långt ner på listan. I toppen hittar man drygt 10 elbolag av olika storlek som alla säljer 100 procent förnybar el. Sala-Heby Energi är ett av de företagen. Mälarenergi befinner sig i mitten av rankningen.

Sätta press på bolagen
Greenpeace kommer att uppdatera rankningen en gång om året.
- Vi får hoppas att framförallt de stora elbolagen med många kunder, som E.ON, Vattenfall och Fortum, känner en press att förbättra sig. Annars blir det omöjligt att ställa om till ett hållbart energisystem, säger Martina Krüger, ansvarig för klimatfrågan på Greenpeace.


Enklare för konsumenterna
Syftet med rankningen är att ge elkunder möjlighet att jämföra de olika elbolagen utifrån hur miljövänliga de är. 2005 antog Sverige en EU-lag om ursprungsmärkning (information om vilka energislag bolagens elmix innehåller) vars syfte är att underlätta för kunderna att välja elbolag med hänsyn till miljön. Men fram tills nu har det inte funnits någon samlad information som gjort det möjligt för kunderna att fatta ett upplyst beslut. Som kund blir man då lätt utlämnad till elbolagens egen marknadsföring. Som miljömedveten kund har man mycket att vinna på att byta elbolag från de största bolagen E.ON, Vattenfall och Fortum som ligger längst ned i listan.
- Vi blev glatt överraskade över att se att det finns så många alternativ som är riktigt bra. Samtidigt är det sorgligt att de dominerande elbolagen, E.ON, Vattenfall och Fortum, är så pass dåliga, säger Martina Krüger.


Elbolagens vilseledande reklam
- Samtliga av de stora elbolagen försöker framstå som miljövänliga samtidigt som deras elmix talar ett annat språk. Till exempel har svenska folkets elbolag Vattenfall kontinuerligt försämrat sin elproduktion genom inköp av kolkraft och kärnkraft i Tyskland samtidigt som deras marknadsföring talar om bolagets lilla andel vindkraftsel, säger Martina Krüger.

Läs hela elrankningslistan här.

Sara Wallentin
2008-05-21

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här