Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Biogas till Stockholm

Svensk Växtkraft producerar i sin biogasanläggning i Västerås mer biogas av fordonskvalitet än vad som förbrukas lokalt. Därför har Svensk Växtkraft tecknat ett femårigt avtal med AGA Gas som bygger tankställen och distribuerar gas till publika tankstationer i Stockholmsområdet.

Den satsning på en ny tankningsanläggning som Svensk Växtkraft nu gör är ett led i att förbättra tillgången på biogas i mackarna i Stockholm. Med den nya tankningsanläggningen kan den gas som inte förbrukas lokalt i Västerås på ett rationellt sätt fyllas på mobila gaslager som transporteras till biogasmackar.

EU-projekt för att främja biogasanvändning
Anläggningen ingår i, och stöttas ekonomiskt av EU-projektet BiogasMax vars syfte är att främja användningen av biogas som fordonsbränsle i Europa. Totalt deltar 28 partners från sju länder i denna europeiska satsning på biogas som fordonsbränsle. Stockholm Miljöförvaltning är koordinator för deltagarna i projektet från östra Sverige.

Biogasen som uppgraderas till fordonskvalitet produceras sedan drygt två år i en ny unik anläggning i Västerås. Även biogas från avloppsreningsverket i Västerås uppgraderas. Råvara för framställning av biogasen är källsorterat hushållsavfall och vallgröda. Avfallet levereras av VafabMiljö och kommer från hushållen i Västmanland och i Enköpings och Heby kommuner. Vallgrödan odlas av sjutton lantbrukare som är knutna till anläggningen och är ett led i en förbättring av åkermarkens bördighet och på sikt bidra till en miljövänligare växtodling. Förutom biogas produceras biogödsel som är en restprodukt från rötningen. Biogödseln använder lantbrukarna i växtodlingen som ersättning för inköpt konstgödsel och sluter därigenom kretsloppet av växtnäring mellan stad och land.

Sara Wallentin
2008-04-03

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här