Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Bönder vill vara klimatsmarta

Mer än en kvarts miljon besökare väntas till Ölands skördedagar i helgen. Företrädare för bönderna, handeln och Naturskyddsföreningen ska diskutera hur maten påverkar klimatet – och hur vi inom hela matens värdekedja bidrar för att erbjuda konsumenten klimatsmart mat.

Ett skäl till konsumentens ökande efterfrågan på lokala matvaror kan vara den alltmer kännbara växthuseffekten. Alltfler människor vill därmed också handla klimatsmart, man vill ha ett gott samvete när man samlas kring köksbordet.

Detta ska diskuteras idag på Öland (den 27/9). Företrädare för bönderna, handeln och Naturskyddsföreningen ska diskutera hur maten påverkar klimatet – och hur vi inom hela matens värdekedja bidrar för att erbjuda konsumenten klimatsmart mat.

Förstärker sina klimatambitioner
Vi bönder vill också agera klimatsmart. I en internationell jämförelse ligger det svenska jordbruket bra till. Det svenska jordbruket minskar sina växthusgasutsläpp med cirka 15 procent, i jämförelse med miljömålet om minus fyra procent för hela landet till år 2010. På LRF:s stämma i somras beslutade vi oss för att ta fram en handlingsplan för hur den enskilda gården kan bli oberoende av fossil energi inom ett par decennier. Detta är en viktig målsättning. Svenska gårdar har under lång tid legat i framkant när det gäller miljö- och djuromsorg, vi har tuffare lagar och bestämmelser än andra länder. Detta är vi stolta över, vi vill också ligga längst fram i ledet när det gäller klimatfrågan. Därför förstärker vi våra ambitioner, skriver LRF i sitt pressmeddelande.

Läs mer i pressmeddelandet från LRF.

Anna Kejler
2007-09-27

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här