Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Västerås stift utmanar alla stiftskanslier i Sverige

Fyrtiofyra anställda vid Västerås stiftskansli har beslutat att börja släcka kontorsbelysningen när de går på lunch. En enkel åtgärd som sparar lite koldioxid per person, men när många släcker sparas förstås mycket mer! Nu utmanar Västerås stift alla stiftskanslier i Sverige att göra på samma sätt. De utmanar även de anställda i Västerås stifts församlingar samt Agenda 21 i Västmanland och Dalarna.

Fyrtiofyra anställda vid Västerås stiftskansli beslutade den 13 mars att börja släcka kontorsbelysningen när de går på lunch. Många av oss gör det redan då och då, men från och med den här veckan har vi upplyft detta till en allmän regel som ska följas. En enkel åtgärd som sparar lite koldioxid per person, men när många släcker sin belysning sparas förstås mycket mer!
Miljökonsulten Peter Lind, Miljöbyrån i Norberg, tittade på vad kansliet i Västerås skulle kunna spara under ett år. Han räknade på två släckta lysrör per rum under en timme.
  - Om man räknar om antalet sparade KWh till koldioxid kommer varje anställd att på 250 arbetsdagar spara ungefär 23 kg koldioxid per år. För hela stiftskansliet blir det sammanlagt cirka 1012 kg. Siffran motsvarar den mängd koldioxid som en bensindriven bil släpper ut under cirka 450 mils körning, berättar han.

Bara början
Biskop Claes-Bertil Ytterberg, som deltar i utmaningen, menar att detta är ett bra sätt att skapa nya mer miljövänliga rutiner.
  - Uträkningen visar att det är enkelt att tillsammans med andra minska mängden växthusgaser i vår miljö. Naturligtvis finns möjlighet att spara ännu mer genom att släcka lamporna när man till exempel går iväg på längre möten, det här är bara början, säger biskopen.
Det finns 12 stiftskanslier till i Sverige, räknar vi med att de har ungefär samma antal anställda som Västerås stift har sparar vi tillsammans ungefär 12 144 kg.

Västerås stift utmanar alltså alla stiftskanslier i Sverige att göra på samma sätt. Vi sänder också denna utmaning vidare till de anställda i Västerås stifts församlingar samt till Agenda 21 i Västmanland och Dalarna.


Mer information
För mer information ring gärna Lena Bergquist 070-325 27 33. Vill du veta mer om ovanstående uträkningar och energisparande, ring gärna miljökonsult Peter Lind, Miljöbyrån i Norberg 070-60 57 456.

OBS! Om elen ni använder är Bra Miljöval-märkt så blir utsläppen av koldioxid alltid noll. Kolla med din elleverantör om du kan få leverans av Bra Miljöval-el!

Tvivlar du på att det är bra att släcka kontorsbelysningen över lunchen?

Myt 1: Lysrör drar mycket när de tänds så det är ingen idé att släcka.
Det är fel. Ett lysrör drar 50 procent mer just under tiden det tänds, alltså 50 procent mer under cirka fem sekunder. Detsamma gäller för lågenergilampor.

Myt 2: Lysrör och lågenergilampor går sönder snabbt om de tänds och släcks ofta.
Det var sant när lysröret uppfanns någon gång på 30-talet. Så är det inte i dag.



2007-03-16

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här