Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

  Klimat- och energidagen i Fagersta blev en succé




Leif Markfjärd var en av utställarna på klimat- och energimässan i Fagersta.
(Bild: Kristoffer Jasinski)
Folkets hus i Fagersta var fyllt till bredden med utställare och besökare, när Villaägarföreningen och Fagersta kommun arrangerade klimat- och energimässa, onsdagen den 7 mars.

I samband med mässan visades Al Gores omtalade film om klimatförändringarna - En obekväm sanning. Närmare 400 skolungdomar såg filmen under dagen och på kvällen var det allmänhetens tur att fylla biosalongen. För besökarna på mässan fanns det mycket information och goda råd att få, från ett tjugotal energiföretag som ställde ut eller genom de föredrag som hölls under dagen. Energirådgivaren Bo Hermansson beskrev till exempel vilka olika uppvärmningssystem som finns och gav tips på hur man kan spara energi. Professor Erik Dahlquist från Mälardalens Högskola talade om vad vi kan göra för att minska utsläppen av växthusgaser och beskrev också utsläppen här i Västmanland. Att varmvattnet och duschandet har så stor påverkan på energiförbrukningen, och därmed också är en stor besparingspotential, var nog en ”aha-upplevelse” för många av oss som lyssnade på Erik.

Leif gav goda råd
En av utställarna på mässan var Leif Markfjärd, Energirådgivare i Södra Dalarna och Norra Västmanland. Jag frågade honom vad han har gjort för att förhindra klimatförändringen?
- Jag värmer mitt hus och vatten med hjälp av pellets och solfångare. Hushållselen är ”Bra miljöval”. Dessutom försöker jag att handla lokalproducerad mat som gärna är KRAV-märkt.
Vad kan du göra mer?
-Åka mindre bil både i jobbet och på fritiden. Även om jag kör en etanolbil så blir det vissa utsläpp av koldioxid ändå. Jag borde också kunna byta ut mer kött mot grönsaker…
Vad tyckte du om filmen?
Jättebra. Fick en att tänka till lite extra. Bilderna på glaciärer som smälter visar så påtagligt att det är något som håller på att hända med klimatet.


Anna Kejler
2007-03-09

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här