Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Stort intresse för film om klimatet

I Fagersta är det är rusning efter att se den uppmärksammade filmen ”En obehaglig sanning”. Filmen visas i anslutning till en Klimat- och energidag på Folkets Hus i Fagersta den 7 mars. 400 skolungdomar ska se filmen som även visas för allmänheten i en kvällsföreställning.

Hallå Kristoffer Jasinski, kommunekolog i Fagersta…

Vi hörde att det är rusning efter att se den uppmärksammade filmen ”En obehaglig sanning” när ni ordnar Klimat- och energidag på Folkets Hus i Fagersta.
  Ja, verkligen. Vi erbjöd skolorna att eleverna skulle få se filmen gratis på skoltid. Och så hade vi tänkt visa en föreställning för allmänheten på kvällen. Men eftersom det var så stort intresse ska vi visa den flera gånger, 400 skolungdomar är anmälda att se filmen. Efter filmerna blir det tillfälle att ställa frågor om filmen och klimatfrågorna. Och jag kan följa upp intresset genom att besöka skolklasser för diskussion.

Vad gör ni annars på Klimat- och energidagen?
Det är en minimässa med olika energiföretag som visar upp sig i form av utställningar. Det blir också föredrag av Erik Dahlkvist som är professor i energi- och miljöteknik vid Mälardalens högskola. Han ska prata om vad vi kan göra för att bromsa utsläppen av koldioxid.

Vilka är det som ordnar den här dagen?
Det är Energirådgivningen och jag som är kommunekolog i samarbete med Villaägarföreningen. Från kommunens sida hade vi planer på en Klimatdag när vi hörde att Villaägarföreningen planerade en Energidag. Nu slår vi oss ihop till en gemensam dag istället. Det känns roligt att det är så stort intresse för de här frågorna.

Hur jobbar ni annars med klimatfrågorna i kommunen?
Kommunstyrelsen har diskuterat klimatpåverkan och vad vi kan göra. Fagersta kommun deltar i projektet Klimatcoachning, där mindre kommuner samarbetar och får hjälp kring klimatfrågan. Målet är att lägga grunden till ett långsiktigt klimatarbete och syftar bland annat till att ta fram en klimatstrategi. Det är ett bra forum för små kommuner som inte sitter på några större resurser.
  Vi ska dela upp arbetet med klimatstrategin i ett antal steg. Det handlar också om att göra en ny energiplan och se vilka miljökonsekvenser det blir. Till att börja med ska vi inventera var vi har utsläpp, diskutera handlingsplaner och se om det finns möjlighet att få bidrag till klimatinvesteringar. Vi ska vända oss till allmänheten med de här frågorna genom exempelvis klimatdagar och olika kampanjer.


Marita Gustavsson
2007-02-01

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här