Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet. 

Oljedrog och naturkatastrofer

Vi lever i ett samhälle som är drogat på olja. Men den drogen kommer att sina. Det sade Kjell Aleklett, professor i Uppsala, när han medverkade vid SHE:s och Agenda 21-förbundets energi- och klimatseminarium.

Inom de närmaste åren kommer produktionen av olja att minska – samtidigt som förbrukningen fortsätter att öka i snabb takt. Det fattas 1.000 miljarder fat olja för konsumtion de närmaste 25 åren.
Men de flesta oljebolag och organ som Opec och IEA, internationella energibyrån, säger att det inte är någon fara: produktionen av olja kommer att öka.
  Men på det tror inte Kjell Aleklett, professor i Uppsala. Vid den energidag, som SHE och Förbundet Agenda 21 anordnade den 11 oktober i Sala, förklarade han varför.

Oljefält är som ett jordgubbsland
Det viktigaste argumentet är att oljekällor måste hittas innan de kan exploateras. Eftersom vi förbrukar mer och mer så måste allt mer olja hittas. Men redan nu förbrukar vi mer än dubbelt så mycket olja än den som finns i nyfunna reserver. Och den lättåtkomliga oljan har redan använts.
  – Man kan jämföra med ett jordgubbsland: man plockar de största och finaste först, sen finns de små, skabbiga kvar. På samma sätt är det med oljan. Vi har förbrukat hälften av det som en gång fanns och det som finns kvar är ganska dassig olja, sade Kjell Aleklett innan han for till Washington för att delta i en konferens på internation.


Klimatförändring bakom många naturkatastrofer
Vid seminariet medverkade också meteorologen Martin Hedberg. I sitt föredrag visade han på de temperaturväxlingar som historiskt har skett på jorden.
  Att klimatet nu blir allt varmare beror till stor del på mänskliga aktiviteter som förbränning av fossila bränslen, framhöll Martin Hedberg. Följderna blir bland annat mer regn och torka och därmed olika naturkatastrofer, ökad spridning av sjukdomar och förändringar av ekosystemen.
  Vad kan vi då göra för att möta problemen? frågade Martin Hedberg. Själv ansåg han att det handlar om en kombination av att bromsa klimatförändringarna och att anpassa samhället och ekosystemen till det som sker.


Värmepumpar och energikvalitet
Dagen avslutades med en debatt om biobränslen och värmepumpar mellan Arne Lögdberg, vd i Svenska Energi- och Värmepumpföreningen och Kent Nyström, vd i Svenska Bioenergiföreningen.
  Debattörerna gav argument för och emot värmepumpar och diskuterade begreppet energikvalitet.




Anders Jägeberg och Kjell Gustavsson
2005-10-12

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här