Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Fossilfritt -
Aktiviteter och projekt
i Västmanland

Visa  




Om Fossilfritt Västmanland 2015

Begränsad klimatpåverkan

Vad är energi?

Lokalt klimatarbete

Aktuellt

Tips & Trix

Fossilfri kommun

Solenergi-skola

Energi på Menyn

Frågor och svar

Nyhetsarkivet

Gröna Draken

Informationsmaterial

Energiprojekt

Länkar

Kontakt

Energi startsida

FA21:s startsida

 

Biobränsle i tankarna

Numera är det inte bara VL:s bussar som drivs med biogas. Även en del av Mälarenergis företagsbilar använder biogas som bränsle i sina fordon. Bolaget har startat en bilpool där bilarna har biobränsle i tankarna.

Mälarenergi har en bilpool med ett tiotal bilar som går på biogas för anställda som kör bil i tjänsten. I stället för att medarbetarna använder sina egna bilar i jobbet kan de använda ett miljövänligt alternativ.
  – Det känns bra att vi även i det här sammanhanget kan vara med och dra vårt strå till stacken för en ännu bättre miljö i Västerås. Det säger Kenneth Jönsson som är VD för Mälarenergi.

Vallgrödor och avfall blir biogas
Biogasen till bilarna tas från Kungsängsverket till en reningsanläggning vid Gryta avfallsstation. Från Gryta förs den uppgraderade gasen, via ledningar i marken, till VL:s bussdepå där bussar och bilar kan tanka bränslet.
  En biogasanläggning som producerar bränsle som utvinns ur bland annat vallgrödor och organiskt avfall, planeras dessutom att tas i drift i sommar. Svensk Växtkraft AB har arbetat fram förutsättningarna för att det ska fungera. Växtkraftbolaget är ett samarbete mellan Mälarenergi, Lantbrukarnas Riksförbund, Västmanlands Avfalls Aktiebolag och ett antal lantbrukare.


Mer information:
- För information om Mälarenergis bilpool, kontakta Jan Strandbacke telefon 073-940 53 17.
- För information om Svensk Växtkraft AB, kontakta Per-Erik Persson telefon 070-465 35 65.




Marita Gustavsson
2005-03-08

 


Statistik och fakta
över nuläget i länet.

Läs mer  




Har du en fundering 
med koppling till 
energi?

Fråga här  




Dela med dig
av smarta idéer.

Tipsa här