Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.
Förbundet Agenda 21
Linslagargränd 1
721 30 Västerås

Besöksadress:
Linslagargränd 3

tel 070-247 66 13
e-post kansliet@fa21.se

 

Många ville skåda örn

Det var många som ville skåda örn när Länsstyrelsen och Gröna Draken/Förbundet Agenda 21 bjöd in till ”Öppet hus” på Ängsö, lördagen den 7 mars.

Tappade räkningen
Sju havsörnar satt ute på isen i Granfjärden när de första besökarna dök upp vid Dyvikskvarn. Bland örnarna rörde sig även trutar och korpar. Under de tre timmar som örnskådningen pågick kom en ständig ström av intresserade människor i alla åldrar.
  – Vi tappade räkningen efter ett tag, men det var minst 250 personer, berättar en nöjd Jan-Inge Tobiasson från Länsstyrelsen.
  Markus Rehnberg, även han från Länsstyrelsen, visade besökarna var örnarna befann sig. Han berättade om havsörnen som är vår största rovfågel, med ett vingspann på över 240 cm.  
  Förutsättningarna att få se denna mäktiga fågel i Västmanland är nu större än på mycket länge. För de flesta var det första gången de såg en havsörn och många var mycket entusiastiska och ville veta mer om örnen.

Många barnfamiljer på utflykt
Vid en eldstad hade Jan-Inge Tobiasson tänt en brasa. Där kunde deltagarna slå sig ner och grilla korv som Länsstyrelsen bjöd på.
  – Vi köpte 180 korvar, men de tog slut, säger Jan-Inge Tobiasson.
Även om korven inte räckte till alla är han mycket glad över det stora antalet som letade sig ut till Ängsö för att skåda örn.
  – Det är roligt att så många är intresserade, och att en sån här aktivitet lockar så många olika människor. Särskilt glädjande är det att många barnfamiljer kom hit.
  Enbart i Mälaren finns idag fem häckande par och ännu fler örnar nu under vintern. Det är stor skillnad mot hur det såg ut i slutet av 1970-talet då havsörnen i stort sett var utslagen, främst på grund av miljögifterna. Sedan dess har örnstammen återhämtat sig starkt, inte minst med hjälp av en omfattande utfodring med friskt kött som pågått i flera årtionden.


Läs också gärna artikel på VLT:s hemsida.

Marita Gustavsson
2009-03-07

 Svett & WattHär kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    
Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan