Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.
Förbundet Agenda 21
Linslagargränd 1
721 30 Västerås

Besöksadress:
Linslagargränd 3

tel 070-247 66 13
e-post kansliet@fa21.se

 

Lennart Gladh guidade ett 40-tal personer på Engsö den 23 april. 

Sol, havsörn och blåsippor

Ett 40-tal personer deltog i den första av årets naturguidningar, som denna gång gick till Engsö naturreservat utanför Västerås. Solen värmde, blåsipporna blommade för fullt i backarna och två havsörnar visade upp sig mot den klarblå himlen just som det var dags att fika.

Utflykten gick den här gången till Högsholm i den södra delen av Engsö naturreservat. Det är en del av reservatet som inte är så välbesökt eftersom det är enskild väg och biltrafik inte är tillåten. Men det går bra att cykla eller promenera.
  Lennart Gladh, tillsynsman på huvudön guidade och berättade såväl om de kulturhistoriska spåren som om betets betydelse och om växter, insekter och fåglar.
– Det här är så långt sydost man kan komma i länet, sa han och stannade till vid Ärleängen vid Mälaren där det numera är åkermark.

Föda till fåglar och fiskar
Deltagarna vandrade utefter små slingrande grusvägar och passerade gamla torp och gårdar. På Engsö finns gott om torra backar med tunn och mager jordmån. Där trivs växter som Adam och Eva, Jungfrulin och Mandelblom under förutsättning att marken hävdas. Annars tar sly, en och slån över.
  I det grunda vattnet kunde deltagarna se vattnet bubbla av gäddor som lekte. Skogssnäppor sökte föda i vattenbrynet. Fiskgjusen seglade över vattnet och spanade efter något ätbart. Från vassen hördes rördrommens omisskännliga ljud, som när man blåser i en flaska.
– När de här betade ängarna svämmar över om våren produceras massor med föda till fåglar och fiskar, berättade Lennart Gladh.


Vårlök och blåsippor lyste i backarna
Hasseln skimrade i gulbrunt av alla hängen, men det gick fortfarande att se de små ljuvliga rödrosa blommorna. Ekbackarna lyste blått av blåsippor och även vårlöken stod i blom. Några smånunneört visade sig också och vitsipporna började knoppas.
  När deltagarna slog sig ner i en solig, vacker backe för att smaka av matsäcken kom två havsörnar majestätiskt seglande förbi.
  Guidningen arrangerades av Förbundet Agenda 21/Gröna Draken och Länsstyrelsen i Västmanlands län.


Marita Gustavsson
2006-04-24

 Svett & WattHär kan du läsa senaste Gröna Draken som E-tidning


Läs mer    
Anmälan nyhetsbrev

Avanmälan